© Zoë Deceuninck
Analyse

Nederlands plantagebedrijf en Belgische managers laten Suriname met schulden en bananen achter

In november nam de Surinaamse overheid noodgedwongen het roer over van ‘s lands grootste bananenbedrijf. Zes jaar lang was dat onderdeel van een Nederlandse groep in handen van de Belgische ondernemer Hein Deprez. Die laat Suriname nu achter met een financiële kater.
Jan den Ouden / Pixabay
Nieuws

Afkomst van Belgische soja is vaak niet duidelijk

België importeert gemiddeld 2,5 miljoen ton sojabonen per jaar. 64 procent is afkomstig van landen met een hoog risico op ontbossing. 'De EU stelt immers geen duurzaamheidseisen aan de herkomst van dit soort ladingen', stelt het WWF. 
© Silke Ronsse _ CATAPA
Opinie

Vandaag krijgen we een historische kans om onze economie herop te bouwen, laten we beginnen met onze toeleveringsketen

Door het coronavirus komen veel fouten aan het licht die we gemaakt hebben in de samenleving. ICT-merken, bijvoorbeeld, creëerden een wedloop naar altijd maar het meest recente model. Welke richting willen we vanaf nu inslaan? De ngo CATAPA onderzocht de ICT-markt en vindt dat het hoog tijd is voor een eerlijke en duurzame transformatie van de toel ...
Apoliana Oliveira (CC0)
Wereldblog

Strijd tegen gewelddadige landroof in Brazilië gaat verder

Sinds mensenheugenis wordt er in Brazilië grond ingepikt door grote boeren, die eigenlijk geen boeren, maar misdadigers mogen genoemd worden. Het opeisen van grond, het vervalsen van documenten, gaat op het platteland gepaard met veel geweld.  Pistoleiros of capangas worden ingehuurd om te moorden. Het is geen nieuw fenomeen, maar onder presid ...
karygrabovski / Pixabay (CC0)
Wereldblog

Waarom Brazilië een beweging voor gezonde landbouw nodig heeft

Brazilië is al tien jaar wereldkampioen in het gebruik van landbouwgif. Het is dus geen overbodige luxe om in dit land van toenemende kankers na te denken over landbouw en gezondheid.
Max Pixel (CC0)
Wereldblog

Eiwitten: uitdaging voor de 21ste eeuw

Wereldwijd wordt één derde van wat wereldwijd aan voedsel geteeld wordt, verspild. Gelukkig groeide de laatste vijf jaar het bewustzijn dat we dit kunnen doen dalen en zo de klimaatbelasting alvast verminderen. Op Vlaams niveau wordt liever over “voedselverlies” gesproken. Voedselverspilling klinkt wat te confronterend voor ons op verspilling gesto ...
Isac Nóbrega/PR (CC BY 2.0)
Nieuws

Ngo’s: EU moet handelsbesprekingen met Brazilië stoppen

Meer dan 300 ngo’s vragen in een brief de Europese Unie om onmiddellijke stopzetting van de handelsbesprekingen met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Aanleiding is de verslechterde mensenrechten- en milieusituatie in Brazilië.
© Jitske Schols
Reportage

Kleine spelers tonen weg naar duurzame chocolade. Wanneer volgen grote spelers en consument?

Chocolatemakers ontwikkelde een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Daarbij komt onder meer CO2-neutraal vervoer van de bonen met een zeilschip, gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken en ...
Thought Catalog/Unsplash (CC0)
Reportage

Mogen we nog smullen van de heerlijk smeuïge avocado?

Avocado’s zijn razend populair. Maar onze avocadohonger heeft ook een serieuze impact op de watervoorraad, het ecosysteem en de lokale bevolking aan de andere kant van de wereld. Willen we ze dan wel eten?  
Nieuws

Circulariteit in de mode: onderzoekers maken leder uit fruitafval

Lederen schoenen gemaakt van fruitafval, jurken van schimmels. In het Circular Fashion Lab in Wageningen worden duurzame grondstoffen ontwikkeld voor de textielindustrie. Die sector is na olie immers de meest vervuilende industrietak ter wereld.
Annie Spratt/Unsplash (CC0)
Nieuws

Vlees en zuivel mijden is beste voor milieu

Vlees- en melkproducten vermijden is veruit de beste manier om je impact op het klimaat, maar ook op landgebruik en biodiversiteit te verminderen. Dat blijkt uit een nieuw, grootschalig onderzoek in Science. 
Public Domain (CC0 1.0)
Opinie

Betalen we genoeg voor ons voedsel?

Een goedkope tomaat kan in werkelijkheid veel meer kosten dan de prijs doet vermoeden. Danielle Nierenberg van Food Tank en Emily Payne, publicist over voedsel en landbouw, pleiten voor een diepgaande transitie in de landbouw.

Pagina's