© Mulume Tshitenge
#WijZijnHier

Met een kip op de trein in Cuba

De Oostendse Odis neemt je mee naar Cuba, haar geboorteland. Een verhaal over Monchito, mojito en Cubaanse treinen. En waarom Odis jarenlang geen kip meer at.
© MO/Peter Ubachs
Wereldblog

The Comedians: Haïti toen en nu

Graham Greene's 'The Comedians' lezen in Haïti, het leek me verplichte kost en aldus geschiedde. Behalve dat de roman lezen op zich de moeite zeker waard is, krijg je ook een beeld over het land, over de socio-politieke ruimte waarbinnen zijn burgers moesten leven eerder dan over de Haïtianen zelf. En ook vroeg ik me af hoe anders en gelijkend het ...
Reuters/Eduardo Munoz
Nieuws

Nieuwe aardbeving Haïti "onvermijdelijk"

De aardbeving in Haïti waarbij 1,3 miljoen mensen dakloos werden, was complexer dan aanvankelijk gedacht. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience concluderen onderzoekers dat een nieuwe aardbeving erg waarschijnlijk is.
Nieuws

Brazilië rouwt om kinderarts in Haïti

Een van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti is de Braziliaanse kinderarts Zilda Arns. Ze redde miljoenen Braziliaanse kinderen van de ondervoeding met haar organisatie Pastoral da Criança (Pastorale van het Kind). Ze was een held in eigen land en al getipt voor de Nobelprijs voor de Vrede.
Nieuws

Cubaanse 'Dames in wit' worden luider

De Dames in Wit, de echtgenotes, moeders en dochters van de 75 Cubaanse dissidenten die zes jaar geleden tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld, zijn begonnen aan een week van protest om hun mannen vrij te krijgen. De actie valt samen met het bezoek van EU-commissaris Louis Michel aan het eiland.
Nieuws

Gelijkberechtiging Cubaanse homo’s in zicht

Het is een revolutie waar zelfs Cuba tot hiertoe voor terugschrok. Het Cubaanse politbureau beraadt zich over een voorstel om homokoppels dezelfde burgerlijke rechten te geven als alle andere paren. Alleen van het homohuwelijk is voorlopig nog geen sprake.