© Eneas De Troya (CC BY 2.0)
Opinie

Wat kunnen we doen voor Venezuela?

‘Wat er gaande is in Venezuela, is voor niemand duidelijk. Wie anders beweert, die liegt’, schrijft Orlando Verde in deze neerslag van een jaarlijks gastcollege over Venezuela bij CIMIC/Thomas More Mechelen. ‘Het conflict is vaak in het nieuws geweest en daarom komen namen ons bekend voor. We hebben een idee waar die namen voor st ...
© FOS
Opinie

Het populisme van Correa is nog niet verslagen

Het populisme van Correa is teruggeslagen… maar niet verslagen. De resultaten van het referendum van zondag 4 februari betekenen het politieke einde van ex-president Rafael Correa, maar houden het politieke stelsel intact dat binnen 15 jaar een eeuw oud wordt. 
CC/Flickr - Ed Yourdon
Opinie

Machismo en seksisme in Cuba

Seksisme is hot, controversieel en van alle landen. Maar hoe is het gesteld met het seksisme in Cuba, een land dat op veel vlakken een buitenbeentje is? Mariela Castro, directeur van het Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding CENESEX in Havana en dochter van president Raul Castro, komt het publiek daarover onderhouden op het solidariteitsfe ...
Mashid Mohadjerin
Opinie

Naschokken in Haïti

De aardbeving in Haïti, met bijna een kwart miljoen doden in een straatarm land, roept meteen vergelijkingen met de apocalyps op. Toch gaat het niet om het laatste oordeel, maar om een nieuwe stap in een oud verhaal van verarming en onderontwikkeling. Dat zegt Ignacio Ramonet, hoofdredacteur van de Spaanse editie van Le Monde Diplomatique.
Opinie

Bescherm de Paraguayaanse stammen

Negen lokale organisaties in Paraguay hebben een wanhopige oproep gelanceerd om het land van geïsoleerde stammen in het westen van Paraguay te beschermen. Deze oproep komt nadat de organisaties met elkaar gesprekken gevoerd hebben die gesponsord zijn door het VN-Ontwikkelingsprogramma.
Opinie

De Mapuché kunnen hun economie zelf organiseren

Een interessante discussie op de MO* site over de emancipatie mogelijkheden van inheemse volkeren. Tijs Boelens, die een wereld blog bijhoudt op de MO* site, schreef een open brief aan Vlaams Minister voor Internationale Samenwerking Geert Bourgeois, over diens steun aan de Mapuche indianen in Chili. De Minister antwoordde op de MO* site.