© Brecht Goris
Column

Laat angst plaats maken voor begrip en liefde

Is het mogelijk om een column te schrijven, die verschijnt op 11 september zonder het te hebben over 11 september? De datum werd het ongevraagde ijkpunt van de 21e eeuw. We hebben veel verloren die dag. Vandaag wil ik een poging doen om een stukje terug te winnen.
© Brecht Goris
Column

We hebben meer jihadi's van liefde nodig

Bij het woord jihadi denkt de gemiddelde Vlaming aan in bomgordels gehulde, zwaar bebaarde zelfmoordterroristen. Maar dat is een compleet verkeerde invulling van het begrip jihadi. Dat kwamen enkele jonge moslims in de Antwerpse zaal de Roma vertellen, schrijft MO*columniste Ikrame Kastit.
© Brecht Goris
Column

Waarom mensen betogen tegen TTIP en niet tegen Aleppo (en dat een valse tegenstelling is)

Angela Merkel stelde op het congres van haar partij CDU de vraag waarom duizenden mensen op straat komen om te betogen tegen handelsakkoorden als CETA en TTIP, maar niet tegen de horror in Aleppo. Dat leek vooral bedoeld als sneer naar de critici van die verdragen, die, zo suggereert ze, hun prioriteiten helemaal verkeerd stellen. Al heeft ze gelij ...
© Brecht Goris
Column

De zomer van de zotte mensen

Krijgt de zomer van 2016 de bijnaam “bloedige zomer”? Bie Vancraeynest vraagt zich af of de oplossingen die worden bedacht om de aanslagen te verijdelen niet licht over de psychologische zorgnoden heen stappen. ‘Reflecties over de staat van onze geestelijke gezondheidszorg, die blijven uit’, merkt ze ongerust op. Maar ligt daar dan niet vaak het mo ...
© Brecht Goris
Column

Bericht uit een geschonden land

Waarom is de haat van IS voor Frankrijk zo groot? Aan de radio gekluisterd in een klein dorpje in Frankrijk, geeft Geert Van Istendael een verklaring.
© Brecht Goris
Column

Tijd om onze jongeren te wapenen tegen radicalisering

Empowerment van kinderen en jongeren is cruciaal in de strijd tegen gewelddadige radicalisering. Dat schrijft Nozizwe Dube in haar eerste column voor MO*.
© Brecht Goris
Column

De onbegrijpelijke veerkracht van Brussel

'In deze tragische dagen neemt het volk van Brussel vreedzaam zijn stad in beslag. Honderden kaarsen branden op het Beursplein. Zelfs de taalstrijdbijl hebben we begraven', schrijft Geert Van Istendael. Dat was voor dat een zwarte bende hooligans de sereniteit kwam verstoren.
© Brecht Goris
Column

Moslims kunnen zich nooit genoeg excuseren

Columniste Tine Hens over onze harde maatschappij: ‘Zelfs als je je hoofddoek aflegt, openlijk een Koran verbrandt, lacht met de cartoons van de profeet, en een varken opeet, dan nog zal het niet voldoende zijn.’