© AFP
Wereldblog

Is een nieuwe ‘Grote Afrikaanse Oorlog’ nog te stoppen?

Het gaat fout in de West-Afrikaanse Sahel, schrijft Mien De Graeve die tien jaar in Burkina Faso woonde. Het ene na het andere land wordt geconfronteerd met een militaire coup. Het anti-imperialistische discours tegen (hoofdzakelijk) Frankrijk is dankbaar, en ook heel terecht. Maar het is onzin om het ‘alleen maar’ over Frankrijk te hebben. ...
© Laura Vander Kerken / Mario Linares Díaz
Wereldblog

Sahrawis blijven vechten voor een soevereine staat: ‘Voor de liefde van ons land’

Enkele weken geleden reisde wereldblogster Laura Vander Kerken naar de vluchtelingenkampen van Sahrawis in Algerije, waar haar partner een maand verblijft om een doctoraat te schrijven. ‘De Sahrawis hebben er een staat in ballingschap opgericht en hebben zelfs ministers en een parlement.’
© Enata Vandenbussche
Wereldblog

Afscheid van een vriend

MO*blogger Ivan Godfroid eert zijn vriend Kris Berwouts. ‘Dit had ik niet zien aankomen, Kris. Ik keek uit naar je terugkeer om onze plannen uit te voeren. De rouw maakte me sprakeloos, maar je toonde me snel de weg hoe we dat alsnog gaan aanpakken. Samen. Dank voor alles.’
© Michiel Pauwels
Wereldblog

Gemeenschapsdienst in Rwanda: ‘Umuganda is meer dan gezamenlijk infrastructuurwerken uitvoeren’

In Rwanda komen maandelijks duizenden mensen samen voor de ‘Umuganda’, de gemeenschapsdienst. Die heeft officieel tot doel om de sociale cohesie binnen gemeenschappen te versterken en breuklijnen te ontwarren. Maar er zijn ook kritische bedenkingen te maken, merkt wereldblogger Michiel Pauwels op.
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Wie investeert mee in het businessplan van boer Ibrahima?

Na acht jaar geloven in sociaal investeren, ondernemerschap als motor van ontwikkeling en nog wat mooie principes op een hoop, kreeg sociaal ondernemer en wereldblogger Halewijn Timmerman een uitgekiend businessplan voorgeschoteld.
© Ivan Godfroid
Wereldblog

Oost-Congo zit verstrikt in de staat van beleg

De 33ste verlenging van de staat van beleg in Congo biedt even weinig vooruitzichten op vrede in Oost-Congo als de invoering ervan 17 maanden geleden. Dat schrijft wereldblogger Ivan Godfroid vanuit Oost-Congo.
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Op reis met varkens in West-Afrika

Sinds enkele jaren is wereldblogger Halewijn Timmerman aan de slag als varkensboer en transporteur in Senegal. Wat betekent het om varkensboer te zijn in een moslimland? 'Ik probeerde ooit uit te leggen dat onverdoofd slachten in België een bekommernis is.' 
© Halewijn Timmerman
Wereldblog

Senegal schrijft geschiedenis

Voor het eerst sinds Senegal in 1960 onafhankelijkheid verwierf, verloor de regeringspartij haar absolute meerderheid in de verkiezingen van 31 juli. Een ongezien scenario in de Senegalese democratische geschiedenis, noemt Wereldblogger Halewijn Timmerman het.
© Reuters
Wereldblog

De Senegalese democratie staat voor een vuurdoop

Met een paar vreedzame machtswissels en geen staatsgreep op de teller werpt Senegal zich op als moreel kompas op het Afrikaanse continent. Maar niets is definitief verworven, schrijft wereldblogger Halewijn Timmerman.
Halewijn Timmerman
Wereldblog

Er waren eens een Marokkaan, een Senegalees, een Toubab en een Chinees

Er waren eens een Marokkaan, een Senegalees een Toubab en een Chinees. Het zou het begin kunnen zijn van een goede mop vol verkeerde beeldvorming, jammer genoeg is het dat niet. Het is het begin van een vraag die blogger Halewijn Timmerman u graag zou stellen.
Melissa Cooperman / IFPRI / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Wereldblog

Wat mijn wit privilege in Benin me leert over racisme

‘Heb ik wel het recht om als expat aan de slag te gaan in Benin?’, vraagt wereldblogster Yana Demey zich hardop af. Ze verhuisde onlangs naar het West-Afrikaanse land en stelde er vast dat racisme in de eerste plaats gaat over kolonialisme, geweld en scheefgetrokken machtsverhoudingen.
© Fleur Leysen & Shadrack Lokwa
Wereldblog

De verloren stemmen van vluchtelingenkamp Dzaleka

Dzaleka in Malawi huisvest meer vluchtelingen dan het aankan, stelt wereldblogger Fleur Leysen vast tijdens een bezoek aan het vluchtelingenkamp. Het kamp werd gebouwd voor 8000 mensen in nood, maar veranderde in een permanente sloppenwijk waar 52.000 vergeten vluchtelingen moeten samenhokken.

Pagina's