De inval in Oekraïne leidt tot meer economische regionalisering en maakt de wereld stuurloos. Onder meer de klimaatcrisis vereist dat we blijven samenwerken, schrijft MO*redacteur John Vandaele.
In Oost-Congo blijft geweld een dagelijkse realiteit. President Tshisekedi slaagt er niet in voor stabiliteit te zorgen. MO*journalist Kris Berwouts ziet hoe de Congolese staat lokaal zo zwak staat dat oude demonen zoals de rebellenbeweging M23 blijven terugkeren.
Nieuwe varianten, een toenemende groep complotdenkers, het blijvend vastklampen aan vaccinpatenten... MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky hoort verontrustende geluiden over de pandemie, maar probeert hoopvol te blijven. Hoopt u mee?
Hoeveel talenten van kinderen worden de kop worden ingedrukt?, vraagt MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky zich af. ‘Elk kind zit barstensvol talenten. Het bezit voldoende superkrachten om een leven mee door te komen. Die talenten moeten wel gevoed worden en kansen krijgen om te groeien.’
'We hebben wereldwijde solidariteit nodig om de klimaatcrisis te keren. Maar daarop rekenen zonder solidair te zijn tijdens een globale pandemie is niet alleen hypocriet maar ook dom.' Dat schrijft MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky.
Om de klimaatcrisis aan te pakken is internationale samenwerking nodig, schrijft John Vandaele. Als rijkere landen hun beloften niet houden, wordt dat onmogelijk. ‘Klimaatfinanciering om armere landen te helpen zich tegen klimaatverandering te wapenen, is ook heel erg in ons eigen belang.’
De klimaatbetogers vragen, afgelopen weekend in Brussel nog, een krachtig klimaatbeleid. En dat hebben ze zelf al mee in gang gezet: een nooit gezien Europees plan, “Fit for 55”, moet de uitstoot van broeikasgassen écht terugdringen.
De vergroening van de zware industrie vergt immense investeringen die de burger niet onberoerd zullen laten. Dat de Vlaamse regering hier nauwelijks over communiceert is vragen om verzet, schrijft MO*redacteur John Vandaele. Zeg dat de industrie het gezegd heeft.
Omgaan met al het slechte nieuws uit de wereld is voor journalisten én lezers een uitdaging, schrijft Jago Kosolosky in het voorwoord van MO*141. Bij MO* trekken we een duidelijke grens tussen journalistiek en activisme, maar dat betekent niet dat verontwaardiging op een redactie moeten schuwen.
Israël maakt zich druk over de boycot van ijsproducent Ben & Jerry’s, stelt MO*journalist Peter Speetjens vast. De rest van de wereld richt de verontwaardiging op de Pegasus-spyware die Israël verkocht aan autoritaire regimes. ‘De boycot en Pegasus vloeien allebei voort uit de militaire bezetting.’
‘Het is tijd om niet langer het loutere bestaan van sommige drugs te bevechten als moderne Don Quichots’, schrijft Jago Kosolosky in het voorwoord van de zomereditie van MO*. ‘In plaats van voor de “war on drugs” moet er geld vrijgemaakt worden voor andere zaken.’
Onze redactie besteedt in het nieuwe nummer van MO* aandacht aan de mensen bij wie het recht op privacy bijna compleet verdampt. Die keuze, midden in een pandemie, is niet toevallig, verduidelijkt MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky.