© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
© Reuters/Nicolas Economou
Opinie

‘De toekomst van toerisme zal er heel anders uitzien’

Toeristen trekken nog altijd naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een gamechanger, schrijven expertes Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.
© National Institutes of Health / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Het voortbestaan van het Tibetaans boeddhisme is nog lang niet zeker’

Nu de dalai lama een gezegende leeftijd bereikt, worden voorbereidingen getroffen om zijn opvolger aan te duiden. De Chinese Communistische Partij wil echter haar eigen geestelijke leider naar voren schuiven, schrijft hoogleraar boeddhisme John Powers.  
Burst (public domain)
Opinie

Artificiële intelligentie: ‘Het voorkomen van schade is essentieel’

Om een 'veilige, welvarende, duurzame en mensgerichte toekomst' te garanderen, is het nu tijd voor wetgeving die onze mensenrechten centraal stelt. Dat schrijven Robert Muggah en Gabriella Seiler van het Igarapé Institute, en Gordon LaForge van Arizona State University.
Pixabay/CC0
Opinie

‘Digitale nomaden jagen huurprijzen in gastlanden de hoogte in’

Digitaal nomadisme zit in de lift: sinds de coronapandemie werken steeds meer mensen vanop afstand in het buitenland. Dat is slecht nieuws voor de lokale bevolking, die steeds meer moeite heeft een betaalbare woning te vinden. Dat onderzocht Dave Cook, onderzoeker in de antropologie aan de UCL.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
Ninjastrikers / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Opinie

‘Waarom we Oekraïne wel ter hulp snellen en Myanmar niet’

Twee jaar na de staatsgreep in februari 2021 wordt het groeiende verzet in Myanmar nog altijd grotendeels genegeerd op het internationale toneel. Het contrast met Oekraïne kan niet groter zijn, schrijven hoogleraars Nicholas Farrelly en Adam Simpson.
Pixabay
Opinie

‘Dat de Chinese bevolking krimpt, is belangrijk nieuws’

De Chinese bevolking krimpt voor het eerst in decennia. Dat is niet alleen symbolisch belangrijk nieuws, schrijft Feng Wang, hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van California, Irvine. De trend kan belangrijke economische, sociale en politieke gevolgen hebben.
Rawpixel (CC0)
Opinie

‘Het bevolkingsaantal van China krimpt en dat heeft gevolgen voor de hele wereld’

Dit jaar nog zal de Chinese bevolking voor het eerst in meer dan een halve eeuw krimpen. Het is een begin van een grote verschuiving, met gevolgen voor de geopolitiek en wereldeconomie, schrijft Xiujian Peng, econoom aan de Universiteit van Victoria. 
scion-cho (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Ultrabewerkt voedsel verwoest onze gezondheid én de planeet’

Zwaar bewerkte voeding – denk aan snoep, chips, snacks en frisdrank –  is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar ook voor de planeet. Als we minder ultrabewerkt voedsel eten, is dat dus een unieke kans om zowel onze gezondheid als ons voedselsysteem te verbeteren, schrijven vier Australische voedingswetenschappers.
Lukasbieri / Pixnio (CC0)
Opinie

‘Schone stroom is goedkoper dan ooit, maar waarom stijgt onze energiefactuur dan?’

Energieprijzen swingen de pan uit, terwijl het aandeel van goedkope hernieuwbare energie steeds groter wordt. Ons energiesysteem is niet afgestemd op de energiebron van de toekomst, zegt energie-expert Michael Grubb. 
© Niklas Elmehd for Nobel Prize Outreach
Opinie

‘Journalisten staan overal steeds meer onder druk, helaas ook in eigen land’

Het is met bijzonder veel enthousiasme en voldoening dat Media.21 kennis heeft genomen van de Nobelprijs voor de Vrede voor de journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov. Het Nobelcomité raakt daarmee een essentieel thema aan: de persvrijheid, die steeds meer onder druk staat.

Pagina's