Actievoerders herinneren Turtelboom aan verkiezingsbelofte

Een 70-tal actievoerders van verschillende bewegingen van mensen zonder papieren, overhandigden aan de VLD-fractie van de Gentse gemeenteraad een petitie voor minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom.
  • Steven Vanden Bussche Betogers te Gent Steven Vanden Bussche
“Van de in het regeerakkoord beloofde regularisatiecriteria en van de door Turtelboom vóór eind mei 2008 beloofde omzendbrief is al lang geen sprake meer,” klinkt het bij de manifestanten.
De optocht in Gent werd opgedragen aan de Nepalees Prasad Rejandra, een hongerstaker die voordien in Gent verbleef en nu in het Latijns-Amerikaans huis in Elsene al 76 dagen niet meer eet. Aan de poorten van het VLD-secretariaat in de Notarisstraat werd een korte brief voorgelezen die de psychische en fysieke toestand van de man beschreef.
“Na 76 dagen hongerstaking is Prasad er erg aan toe. Zijn lichaam is erg verzwakt en hij kan niet meer praten. Er is enkel de Prasad die we kennen van de foto, een uitgemergelde man die op het punt staat te sterven” schetste Lies Horrie van UDEP-Gent. “De Prasad die we kenden was een poëet, die gedichten maakte over het leven zonder papieren, een vechter, een eerlijke man, die nooit zwartwerk wou aanvaarden, omdat hij nooit iets illegaal wou doen.”
De actievoerders hekelden de beloftes die Turtelbooms diensten met hongerstakers zouden maken. “Hoe kan zij zeggen dat deze mensen chantage plegen, terwijl haar diensten duidelijk de boodschap geven dat enkel een hongerstaking uitzicht op papieren geeft.” Daarnaast wijzen de actievoerders erop dat er eerder al een regularisatie doorgevoerd werd van hongerstakers omwille van medische redenen. “En de ‘oranje kaart’, die drie maand geldig is, is slechts uitstel van executie,” aldus Horrie. Van de Notarisstraat trok de groep naar de Gentse Gemeenteraad, waar de VLD-Openfractie de petitie kreeg met de vraag die aan minister Turtelboom over te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.