Afrobelgen willen daden, niet enkel hulde aan Mandela

Open brief van de Belgische Afrikaanse gemeenschappen naar aanleiding van het overlijden van Mandela

Madiba heeft ons verlaten!
De dood van Nelson Madiba Mandela is diepbedroevend nieuws, ook al was zijn tanende gezondheid een teken aan de wand. Wie oud genoeg is, herinnert zich nog de intense emoties van die elfde februari 1990 waarop Mandela, net officieel vrijgelaten en met Winnie aan zijn zijde, triomfantelijk zijn vuist in de lucht stak.

  • cc Flickr /  Ted Aytan cc Flickr / Ted Aytan

Mandela vocht onverzettelijk tegen een mensonterend en vernederend systeem en werd daarom zelf gereduceerd tot een celnummer. Al zijn bewegingen werden gecontroleerd en opgelegd. Hij werd geklasseerd als een crimineel door het apartheidsregime en zijn bondgenoten.

Vandaag wordt Mandela in de hele wereld herdacht. Hij is het symbool van de overwinning van de menselijke waardigheid op de objectivering van de mens, van de vrijheid op de ketens, van de omarming op de uitsluiting, van de verzoening op wraakzucht — zelfs als die menselijk en terecht is, van onbaatzuchtigheid op egoïsme en van de waarheid op leugenachtige propaganda en populisme. Deze wereldberoemde man wijdde bijna zijn hele leven aan de strijd tegen de sociale, economische en politieke uitsluiting op basis van huidskleur.

Het is vanzelfsprekend dat we Mandela loven. Wij hopen dat de huidige stortvloed aan huldebetuigingen leidt tot een bewustwording, vooral in onze Europese landen, waar we de discriminatie en het racisme dagelijks zien toenemen. Vergeten we daarbij niet dat dit precies de grondvesten waren van het apartheidsregime, gebeiteld in een ideologie en in een politiek programma.  Madiba en zijn strijdmakkers overwonnen de apartheid.

Daarom kunnen we Nelson Mandela pas oprecht eren als we naar zijn voorbeeld de sociale en raciale ongelijkheid en de discriminatie aanklagen die vandaag nog altijd zeer aanwezig zijn.
De overweldigende hulde aan Madiba zou in de eerste plaats gepaard moeten gaan met de erkenning van zijn werk en aansluiten bij de fundamentele waarden die van hem een universele held maken.
Mandela is niet alleen van Zuid-Afrika, niet alleen van Afrika, hij behoort toe aan de voltallige mensheid.

Bij ons in België hangen de vlaggen halfstok op de dag van Mandela’s uitvaart. Koning Filip, de eerste minister en de minister van buitenlandse zaken zijn als vertegenwoordigers van ons land in Zuid-Afrika.

Als Afrikaanse diaspora in België vinden we dat de overheid verder moet gaan dan verbaal huldebetoon, en dat Madiba geëerd wordt op de manier die hij verdient: door de strijd tegen racisme en tegen alle vormen van discriminatie nieuw leven in te blazen. Dat kan door meer middelen in te zetten, met doorgedreven campagnes, , maar ook door zelf het goede voorbeeld te geven..

Nelson Mandela droeg bij aan het werelderfgoed van de menselijke waardigheid. Wij willen de Belgische overheden oproepen om die bijdrage op gepaste wijze te erkennen, door zijn naam te schenken aan een drukbezochte en belangrijke plaats in de publieke ruimte.

Dit is ook een goed moment voor de Belgische en Europese overheden om hun algemene kijk op de internationale sociale, politieke en economische relaties te veranderen. Die relaties zijn op dit moment nog altijd die van een dominante tegenover een gedomineerde, vooral wat Afrika betreft. Afrikanen wordt nog altijd onrecht aangedaan, ze worden nog altijd ontmenselijkt.
De rampspoed die het Afrikaanse continent blijft treffen, schijnt op geen enkele manier reacties uit te lokken in de geest van Mandela. Meer dan vijf miljoen doden in de Democratische Republiek Congo. Honderden migranten laten het leven in de bootjes waarmee ze de Middellandse Zee oversteken en Afrikaanse vrouwen in conflictgebieden worden massaal verkracht. Veel Afrikaanse landen zijn gedestabiliseerd door gewapende milities. Maar het is nog niet te laat!

Wij, ‘Afrobelgen’van Afrika, wereldburgers en vrienden van alle volkeren, roepen vandaag een luid ’Hoera ’ voor de man die voor ons altijd een voorbeeld zal blijven van strijdvaardigheid, trouw, politieke ethiek en humanisme.

De beste manier om Mandela te eren, is door racisme en discriminatie uit te roeien in de hele wereld, maar vooral in de multiculturele landen in Europa en in de VS. We hebben nog een lange weg te gaan.

Laat Mandela geen dood icoon worden in een geschiedenisboek of een film. Laten we hem huldigen in onze daden en in die van de overheid, zodat we naar waarheid kunnen zeggen: Mandela is dood! Leve Mandela!

Getekend,

Mr Iliyassou (African Axis), Latifa Gadouche (Bruxelles Vivre Ensemble), Patrice Ndjoumi (Cercle félix Moumié), Oscar Kombila (Cercle Yaguine & Fodé), Kalvin Soiresse – Sonia Mutesi (Collectif Mémoire Coloniale), Latifa Gadouche – Amina Houha (Collectif pour la Valorisation des Femmes Immigrées), Mme Hélène Madinda (Conseil des Communautés Africaines en Europe /Belgique), Congo Forum, Mr Didier Kamidi (Dynamique Congolaise de Réflexion et d’Action innovante), Maximin Emagna (European Belgium Diversity), Mr Ken N’Diaye (Horloge du Sud), Moïse Essoh – Jean Tshimanga (Moja), Billy Kalonji (Mwinda Kitoko), NA’OURA-Groupe Solidarité Belgique-Maroc, Samuel Ndame (Raffias Synergie), Mme Modi Ntambwe (Raad Van De Afrikaanse Gemeenschappen in Europa/Vl), Yves Lodonou – Dieudonné Misi (Sous l’Arbre à Palabre [émission radio Campus]), Amina Houha (Samen Leven Brussel-Vlaanderen), Serge Noël (SOS Migrants asbl), Mr Ntambwe Makadi (Trajets pour la Reconstruction du Kasaï), Mme Chantal Eboko (Union des Femmes Africaines), Omar Ba (Afrikaans Platform van Antwerpen [170 associations représentées]), Olivier Fado (MORAF), Momi Mbuze (Bana Mboka), Chantal Tshivuadi – Malamine Fadiaba (Macédoine asbl), Nicole Grégoire (antropoloog)

Hommage aan Mandela

De Afrikaanse diaspora in België brengt vrijdag 13 december een hommage aan Mandela. Van 19u tot 22u kan je in L’Horloge du Sud (Troonstraat 141, 1050 Brussel) terecht voor een conferentie/debat met als thema: “Mandela: quel héritage pour les diasporas noires et les nouvelles générations Africaines”

Op het programma staan fragmenten uit documentaires en een debat dat wordt ingeleid door Filip TAMBWE, Billy KALONJI, Ken NDIAYE, Louise NGANDU en Dieudonné Michael MISI  

Organisatie: Horloge du Sud ; Moja (Conseil Général des Africains de Belgique) ; CCAE/B (Conseil des Communautés Africaines en Europe/Belgique) ; Union des Femmes Africaines (UFA) ; Raffia Synergies ; European Belgium Diversity ; Mwinda Kitoko ; Collectif Mémoire Coloniale et Luttes contre les Discriminations ; African Axis ; Afrikaansplatform ; SOS Migrants

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.