Amerikaanse partijconventies groener dan groen

Milieu wordt een bepalend thema tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat blijkt althans uit de organisatie van de partijconventies die over enkele maanden plaatsvinden. Zowel de Democraten als de Republikeinen zetten alle zeilen bij om hun conventie in een zo groen mogelijk kleedje te steken.
De Democraten zijn vastbesloten om van hun bijeenkomst eind augustus in Denver de meest duurzame en ecologische conventie aller tijden te maken. “De Democratische Nationale Conventie 2008 draait net als onze partij om de toekomst”, zei Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden. “Daarom willen we er zeker van zijn dat deze conventie de meest groene, meest duurzame en meest succesvolle in de geschiedenis wordt.”

Groene wedstrijd


Gisteren (8 april) kondigde Pelosi zelfs een “Green Delegate Challenge” aan, waarbij de delegaties van de verschillende staten het tegen elkaar opnemen in een ecologische wedstrijd. Bedoeling is dat zoveel mogelijk leden van de delegatie de co2-uitstoot van hun reis compenseren of duurzame projecten in Colorado steunen. Delegaties die goed presteren, krijgen een beter zitje op de conventie. Pelosi beloofde zelfs een “groene verrassing” waarmee de winnaars tijdens de hele week konden pronken.
De Democraten gaan nog veel verder. Ze willen zoveel mogelijk energie besparen met zonnepanelen en LED-verlichting. Waar er toch generators nodig zijn, zullen die met minstens twintig procent biodiesel draaien. Via doorgedreven recyclage en compostering willen ze het restafval tot  maximum 15 procent beperken. Het organiserend comité wil een strenge controle op de gebruikte materialen zoals hout, verf en lijm. De hotels voor de genodigden liggen allemaal op wandelafstand van het conventiecentrum of dicht bij openbaar vervoer. Transportbussen zullen gebruik maken van hybride technologie of biobrandstoffen.

Republikeins antwoord


Ook de Republikeinen, traditioneel nochtans niet de groene jongens in de Amerikaanse politiek, laten zich niet onbetuigd. De conventie van 1 tot 4 september in Minneapolis moet ook voor de Republikeinen “de groenste in de partijgeschiedenis” worden. Nu al is die groene inslag voelbaar tijdens de voorbereidingen. Voor de rekrutering van de om en bij de achtduizend vrijwilligers die de conventie in goede banen moeten leiden, wordt gebruik gemaakt van een papierloos systeem. De planning gebeurt zoveel mogelijk via online vergaderingen om reiskilometers en CO2 uit te sparen.
Voor de conventie zelf kiezen de organisatoren voor tapijten uit gerecycleerde vezels en de stands zullen gebouwd worden met duurzaam hout dat lokaal geoogst is. Zelfs de spandoeken zullen van ecologische materialen gemaakt zijn en bedrukt worden met inkt op basis van soja. Vraag is nog of de boodschappen op die spandoeken even groen zullen zijn.
http://www.demconvention.com/
De Democratische conventie
http://www.gopconvention.com/
De Republikeinse conventie

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.