Amerikaanse voedselhulp is 11.000 kilometer onderweg

Amerikaanse voedselhulp is vaak 11.000 kilometer onderweg. Zowel Democraten als Republikeinen willen nu meer gebruik maken van lokale voedingsproducten.

In het Huis van Afgevaardigden is een wetsvoorstel ingediend dat de voedselhulp moet moderniseren. Nu wordt het voedsel vanuit de VS naar ontwikkelingslanden verscheept. De wet wil meer uitgaan van de voedselproductie in de ontwikkelingslanden zelf.

Door de hervorming kan de hulp veertien weken sneller bij twee tot vier miljoen mensen komen.

Flexibiliteit

“In deze programma’s is meer flexibiliteit extreem belangrijk om meer mensen te kunnen bereiken en op uiteenlopende situaties te kunnen inspelen”, zegt Katie Lee van InterAction, een netwerk van Amerikaanse hulporganisaties.

De hervorming werd gisteren (woensdag) besproken in de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden. Zowel bij Democraten als Republikeinen groeit de steun voor het voorstel.

De hervorming betekent ook een besparing. Nu gaat 50 procent van het Amerikaanse programma voor voedselhulp naar transportkosten.

Andere kant van de wereld

“Je moet voedsel bestellen in het Midwesten, dat wordt dan op een schip geladen, dat reist dan 11.000 kilometer naar de andere kant van de wereld, waar het op vrachtwagens geladen wordt en naar crisiszones gebracht wordt”, zei Andrew Natsios, hoogleraar aan de Texas A&M University, gisteren in het Huis. “Als je voedsel ter plaatse koopt, kun je die voedselketen van 11.0000 kilometer vermijden.”

De hervorming kan ook de economie van het land van bestemming ten goede, zegt Natsios.

Over de nieuwe wet wordt wellicht nog deze maand gestemd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.