Amnesty zet cricket in tegen burgeroorlog Sri Lanka

De mensenrechtenbeweging Amnesty International grijpt de wereldbekerwedstrijden cricket in Sri Lanka aan om alle partijen in de burgeroorlog in Sri Lanka op de vingers te tikken. “Speel volgens de regels”, drukt Amnesty op duizenden ballen.
“Alle partijen in het Sri Lankaanse conflict overtreden het internationale recht. Ze doden burgers, vernielen huizen en scholen en laten mensen laten verdwijnen”, zegt Tim Parritt, de plaatselijk afgevaardigde directeur van Amnesty International bij de lancering van zijn nieuwe campagne in Sri Lanka.
AI wil dat de Sri Lankaanse overheid internationale waarnemers toelaat om de situatie van de mensenrechten op het eiland te onderzoeken. Vorige maand nog wimpelde Colombo een dergelijke oproep in de VN-Mensenrechtenraad af. De overheid van Sri Lanka staat niet te springen om mensenrechteninspecteurs op het eiland toe laten, net nu ze de overhand haalt in het conflict met de Tamil Tijgers.
Volgens de overheid doodde het leger dinsdag nog 23 rebellen van de Tamil-Tijgers (LTTE) in een poging om rebellenkampen in het oosten van het land te ontmantelen. Vorige week escaleerde de burgeroorlog in Sri Lanka opnieuw, nadat rebellen de luchtmachtbasis in de buurt van Colombo hadden gebombardeerd.
Sinds het etnische conflict op het eiland voor het eerst uitbrak in 1983 zijn ongeveer 70.000 mensen omgekomen. Vooral in het oosten en zuiden van Sri Lanka, waar de Tamil Tijgers sterk staan, krijgt de bevolking het zwaar te verduren. De rebellen willen er een onafhankelijke staat stichten.

Cricket geeft even vrede


Het enige moment waarop Sri Lanka schijnbaar verenigd is en de wapens even zwijgen, is wanneer het nationale cricketteam van Sri Lanka speelt. Cricket is de nationale sport van Sri Lanka en lokt bij elke wedstrijd duizenden supporters naar het stadion en de grote schermen op straat of in de cafés.
Fans van het Sri Lankaanse cricketteam zijn het er volmondig over eens dat cricket een welgekomen afleiding is van de dagelijkse portie geweld en bloedvergieten en dat het een kans is voor de mensen om even te vergeten dat het land in oorlog is.
Sri Lanka zit momenteel in de tweede ronde van de wereldbeker cricket ten nadele van topland India en maakt volgens commentatoren een goede kans om de finale te halen.
Volgens de overheid zou Amnesty International met zijn jongste campagne de concentratie van het cricketteam echter verstoren. “Amnesty toont dat het de mensenrechten beschermt, maar schendt wel de mensenrechten van de Sri Lankaanse cricketspelers en zijn supporters”, reageert het ministerie van Defensie in een persmededeling. “Het team heeft het recht om zich op de cruciale wedstrijden te kunnen concentreren in plaats van gestoord te worden.”
Amnesty houdt echter voet bij stuk. “Net zoals een cricketwedstrijd een onafhankelijke scheidsrechter nodig heeft om objectieve beslissingen te nemen en de spelregels toe te passen, moeten de Sri Lankaanse overheid, Tamil Tijgers en andere rebellengroepen onafhankelijke mensenrechteninspecteurs in het land toelaten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift