Argentinië bevestigt frontvorming met Brazilië in FTAA-onderhandelingen

Als de VS Brazilië en Argentinië in de Pan-Amerikaanse Vrijhandelszone (FTAA) willen, zullen ze de subsidiëring van hun landbouwsector moeten terugschroeven. En Argentinië zou veel liever toetreden tot een FTAA mét dan zonder Brazilië. Dat heeft de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Rafael Bielsa woensdag verklaard. Brazilië waarschuwde al eerder dat de FTAA-onderhandelingen dreigen vast te lopen als de VS zich niet inschikkelijker tonen.


Argentinië en Brazilië, de grootste en de derde economie van Latijns-Amerika, hebben vorige week afgesproken meer gezamenlijke standpunten te gaan verdedigen in hun buitenlands beleid. Argentinië neemt die ‘Consensus van Buenos Aires’ duidelijk ernstig.

De Argentijnse Buitenlandsminister Bielsa reageerde woensdag op een uitspraak van Peter Allgeier, de adjunct-handelsvertegenwoordiger van de VS. Die stelde eerder die dag dat de FTAA zonder Brazilië van start zal gaan als het land blijft dwarsliggen bij de onderhandelingen. De druk op de FTAA-ketel neemt toe: op 20 november vindt er in Miami een cruciale vergadering plaats waar duidelijk zal moeten worden of het Pan-Amerikaanse vrijhandelsverdrag nog wel tegen eind 2004 goedgekeurd kan worden. Door de mislukking van de wereldhandelstop in Cancún is dat minder waarschijnlijk geworden. De ontwikkelingslanden zijn in Cancún bewust geworden van hun onderhandelingsmacht, en ergerden zich er blauw aan het feit dat de VS samen met de EU zich bleven verzetten tegen een duidelijke afbouw van hun landbouwsubsidies. In de FTAA-onderhandelingen zijn de VS er tot hiertoe in geslaagd een frontvorming van de grote ontwikkelingslanden tegen te gaan.

Nu lijken de kaarten opeens anders te liggen. Bielsa vindt in elk geval dat Argentinië en Brazilië de rangen gesloten moeten houden. Hij maakt zich ook sterk dat Paraguay en Uruguay, de twee kleinere leden van de Mercosur, niet van een gezamenlijk standpunt van Brazilië en Argentinië zullen afwijken.

Volgens Bielsa zitten de FTAA-onderhandelingen niet in een impasse en zou Argentinië de vooropgestelde deadline nog willen halen. Maar het heeft geen zin op tijd klaar te zijn met een akkoord dat niet goed is voor ons.

Roberto Rodrigues, de Braziliaanse minister van Landbouw, had eerder meer olie op het vuur gegoten. Volgens hem kan de vergadering in Miami het Cancún van de FTAA worden. Woensdag verklaarde hij in een reactie op Allgeier dat een FTAA zonder Brazilië een vrijhandelszone van tweede klasse zou zijn.

Brazilië leidde in Cancún de groep van ontwikkelingslanden die de VS en de EU tot toegevingen probeerde te dwingen rond hun landbouwsubsidies. Bij de FTAA-onderhandelingen werpt Brazilië zich op als de belangrijkste tegenstander van een akkoord dat te weinig rekening houdt met de enorme verschillen tussen de VS en Canada en de 32 ontwikkelingslanden uit Latijns-Amerika en de Cariben die het akkoord zouden moeten ondertekenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift