AZG veroordeelt Zuid-Afrikaanse vluchtelingenkampen

Sinds maandag worden vluchtelingen die het slachtoffer werden van xenofoob geweld gedwongen ondergebracht in geïmproviseerde vluchtelingenkampen. AZG uitte tijdens een persconferentie zijn bezorgdheden over de erbarmelijke omstandigheden waarin deze vluchtelingen moeten leven.
Het opzetten van de sites begon op zaterdag, drie weken na de eerste uitbarsting van geweld in Johannesburg. Op dit moment verblijven ongeveer 6000 vluchtelingen in een tachtigtal vluchtelingenkampen rond Johannesburg en Kaapstad. AZG is bezorg over de locaties en accommodaties van deze nieuwe onderkomens.
‘Een van de sites nabij Johannesburg is een voormalig afvalterrein van een mijn,’ zegt Jérôme Oberreit, Operationeel Directeur van AZG-België tijdens een persconferentie in Brussel. ‘De site is overbevolkt en de gezondheidstoestand van de vluchtelingen zal verslechteren door de stoffige omgeving. Met de sanitaire voorzieningen is het ronduit schandalig gesteld. Er zijn te weinig toiletten en de bewoners hebben niet genoeg water voor hun persoonlijke hygiëne.’
Oberreit vreest ook dat de kampbewoners het extra hard te verduren zullen krijgen door het winterse weer. ‘Vorige week schommelden de nachtelijke minima rond acht graden celsius. Dit is een ramp voor de vele kampbewoners die noodgedwongen onder de blote hemel moeten slapen’.

Geen contact met de buitenwereld


Een ander probleem is het isolement van de kampbewoners. Aangezien de sites onbereikbaar zijn met het openbaar vervoer en zo’n dertig tot veertig kilometer van de grote stad liggen, kunnen kinderen niet naar school en geraken hun ouders niet op het werk. Op die manier wordt het contact met de buitenwereld helemaal afgesneden. 
Dokter Eric Goemaere, coördinator van de medische activiteiten van AZG in Zuid-Afrika, is ontzet over de manier waarop de overheid de vluchtelingen behandelt. ‘De laksheid van de overheid is schokkend’, zegt Dr. Goemaere. ‘De vluchtelingen worden naar de kampen gebracht zonder eerst deftig geïnformeerd te worden. Ze weten niet waar ze terecht zullen komen, hoelang ze er moeten blijven en welke faciliteiten er zijn’.

AZG maakt zich zorgen over ‘verdwenen’ vluchtelingen


Tijdens de persconferentie uitten beide AZG-medewerkers ook hun bezorgdheid over de gezondheidstoestand van duizenden ‘verdwenen’ vluchtelingen. ‘AZG is bezorgd over de gezondheidstoestand van de vluchtelingen die niet naar hun vaderland teruggekeerd zijn en zich ergens in Zuid-Afrika verscholen hebben.’
Uit ervaring weten Dr. Goemaere en Oberreit dat deze mensen geen medische hulp zullen zoeken uit angst uitgewezen te worden. De meeste Zimbabwanen zijn immers economisch vluchteling en hebben dus geen recht op een vluchtelingenstatuut. Dit maakt een vlotte toegang tot gezondheidszorg onmogelijk. ‘Zieke vluchtelingen durven vaak niet naar het ziekenhuis uit vrees opgepakt en uitgewezen te worden’, zegt Oberreit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.