Bankencrisis verandert IJslandse nieuwbouwwijken in spooksteden

Steden en gemeenten in IJsland krijgen bijkomende financiële problemen omdat burgers massaal af willen van de stukken grond in nieuwbouwwijken. De gemeenten moeten de dure bouwgrond terugnemen, maar hebben er de middelen niet voor.
Sommige nieuwbouwwijken rond de IJslandse hoofdstad Reykjavik zien eruit alsof er net een neutronenbom is ingeslagen. Er is geen levende ziel te bespeuren. Er liggen straten en er staan lantaarns, maar veel huizen zijn half afgewerkt en de cementmolens draaien niet meer.
De voorbije jaren groeide de bevolking van Reykjavik met één procent per jaar. Er werden verscheidene nieuwe wijken gepland aan de rand van de stad. Gezinnen en projectontwikkelaars betaalden veel voor de mooie stukken grond. Dat moest de overheid aan genoeg middelen helpen om straten aan te leggen, scholen te bouwen en winkels en kleine bedrijfjes aan te trekken.

Leningen in deviezen


De kopers konden makkelijk aan een forse lening komen om hun droomhuis neer te zetten. Zoals in IJsland gebruikelijk was, gingen ze die leningen geheel of gedeeltelijk aan in euro, yen of Zwitserse frank.
Maar in oktober vorig jaar klapte de IJslandse bankwereld in elkaar, een van eerste grote slachtoffers van de internationale financiële crisis. De IJslandse kroon verloor sterk aan waarde, waardoor mensen met een hypotheeklening in vreemde munt per maand minstens een derde meer moeten terugbetalen.
Veel kandidaat-bouwers borgen hun plannen op en proberen hun stuk bouwgrond nu terug te verkopen aan de plaatselijke besturen die verantwoordelijk zijn voor de nieuwbouwwijken. Sommige van die besturen moeten nu op hun beurt leningen aangaan om de kopers terug te betalen. Ze kunnen ook de nieuwe scholen en openbare voorzieningen niet meer financieren waarvan ze elke nieuwe wijk wettelijk moeten voorzien.

Faillissementen


Sommige projectontwikkelaars zijn failliet, andere hebben rijen huizen staan die ze niet verkocht krijgen. Alleen wie over voldoende reserves beschikt, kan zijn investering nog terugverdienen. “Vroeger hadden we een nieuwe wijk op drie jaar helemaal klaar”, zegt Thorleifur Gudmundsson van de vastgoedmakelaar Eignamidlun. “Nu zal het eerder zes tot zeven jaar duren. Waarschijnlijk zullen de grote appartementen en luxeflats het moeilijkst van de hand gaan.”
De crisis in de IJslandse bouwsector dreigt ook in het buitenland een slachtoffer te maken. De Duitse doe-het-zelfketen Bauhaus had vorig jaar in Reykjavik een winkel van 21.000 vierkante meter gebouwd die in december moest opengaan. Door de slechte vooruitzichten is de zaak nu nog altijd niet geopend. Bauhaus denkt erover het hele gebouw weer te demonteren en naar Duitsland te sturen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.