België aast op voorzitterschap VN Algemene Vergadering

België wil in 2010 voorzitter worden van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat heeft premier Yves Leterme aangekondigd in de marge van de Navo-top in Boekarest.
Donderdagvoormiddag onderbrak Leterme op de Navo-top een belangrijke vergadering over Afghanistan voor een bilaterale ontmoeting met de Poolse president Lech Kaczynski. Tijdens het gesprek vroeg België aan Polen steun voor het voorzitterschap van de Algemene Vergadering van de VN in 2010.


Voorzitterschap komt toe aan westers land



‘Het voorzitterschap van de Algemene Vergadering is een van de vele manieren om internationaal in de spotlight te komen’, zegt Marc Michielsen, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. ‘Dat is het geval met elke verantwoordelijkheid die je binnen de internationale gemeenschap opneemt -zeker voor een land als België.’ De activiteiten van de Algemene Vergadering situeren zich voornamelijk in de periode september tot december, al zijn er het hele jaar door vergaderingen over allerhande thema’s.

Of België daadwerkelijk een kans maakt om voorzitter te worden, zal afhangen van een beslissing binnen de Western European and Others Group (WEOG). Dat is een regionale groep binnen de Verenigde Naties, met voornamelijk landen uit West-, Noord en Zuid-Europa als leden. Verder maken ook Canada, Australië en Nieuw-Zeeland deel uit van de WEOG; de VS en Israël zijn geaffilieerde leden.

‘België heeft besloten om zich binnen de WEOG kandidaat te stellen’, zegt Michielsen. ‘Als er geen andere kandidaten zijn in die groep, zijn we sowieso min of meer op weg om verkozen te worden. In 2010 komt het voorzitterschap van de Algemene Vergadering immers toe aan een westers land.’ In maart 2008 heeft België zich binnen de WEOG kandidaat gesteld; op dat moment waren er nog geen andere kandidaten.

In het voetspoor van Spaak


Het land dat het voorzitterschap van de Algemene Vergadering van de VN waarneemt, moet ook een persoon aanduiden die voorzitter zal worden. Op dit moment is dat Dr. Srgjan Kerim, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Macedonië. Hij trad op 18 september 2007 aan.

De enige Belg die ooit voorzitter was van de VN-Algemene Vergadering, is de socialistische politicus en voormalig premier en minister van Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak. Dat was in 1946.

‘De voorzitter van de Algemene Vergadering staat voortdurend in contact met de Secretaris-Generaal van de VN’, zegt Michielsen. ‘Hij moet vergaderingen voorzitten, maar kan ook eigen accenten leggen en bepaalde zaken een richting geven. Het is dus meer dan enkel de voorzittershamer hanteren.’

België ook in Veiligheidsraad


In oktober 2006 werd ons land door 180 van de 189 leden van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verkozen tot lid van de Veiligheidsraad voor de periode 2007-2008.
‘Met dit lidmaatschap komt aan België een prominente rol toe in de internationale politiek. Ik beschouw de Veiligheidsraad zowat als de globale crisismanager en dus als een soort kernkabinet van de wereld’, kondigde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) toen trots aan. ‘Ik wil de energie van mijn diplomaten en van mezelf erop richten om in deze periode, zonder misplaatste zelfoverschatting, te werken aan een veiligere wereld.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.