Boliviaanse verkiezingen laten interne verdeeldheid zien

De regerende MAS-partij heeft in Bolivia de populariteit van president Evo Morales niet echt kunnen verzilveren tijden de regionale verkiezingen. Het land blijft verdeeld tussen het rijke laagland en het arme, inheemse hoogland.

In vijf van de negen provincies won de MAS (Beweging voor Socialisme), in een zesde zijn de verschillen te klein om al een winnaar uit te roepen. De oppositie is gefragmenteerd en bestaat uit verschillende partijen.

Er werd niet alleen voor de provincies, maar ook voor de gemeenteraden en de burgemeestersposten gekozen. Verrassend genoeg verloor de MAS de hoofdstad La Paz, een links bastion, aan Luis Revilla van de Beweging zonder Angst, tot voor kort een trouwe bondgenoot van Morales.

GepolariseerdDe 64 procent van de stemmen die Morales bij de presidentsverkiezingen in december nog won, leken een ruim mandaat om verstrekkende sociale hervormingen door te voeren. De hoop van de regering dat de rechtse oppositie zou zijn verzwakt, blijkt vooralsnog echter geen bewaarheid. Het land blijft gepolariseerd tussen het rijke oostelijke laagland en het arme hoogland in het westen van Bolivia.

In het westen woont de inheemse meerderheid waar ook president Morales toe behoort, maar het oosten draagt met zijn gas, industrie en landbouwbedrijven voor het grootste deel bij aan het bruto binnenlands product.

Overigens boekten de socialisten over het geheel genomen winst. In vier provincies, La Paz, Cochabamba, Oruro and Potosí, waren ze al aan de macht, maar de winst in Chuquisaca is nieuw.

Niet te stoppen“De oppositie moet beseffen dat het proces van verandering niet te stoppen is, en als ze er niet aan mee kunnen doen, moeten ze op zijn minst regeren op een manier die goed is voor het volk”, sprak Morales na het bekend worden van de uitslag.

Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika en Morales wil vooral werk maken van zijn ontwikkelingsbeleid voor het armste deel van de bevolking, in de vorm van pensioenen of schooltoelagen. Waar onderhandelingen met rechtse lagere overheden nergens op uitlopen, zal hij dat uitvoeren in samenwerking met niet-gouvernementele organisaties.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2916   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift