BrahMos-raket versterkt militaire samenwerking tussen India en Rusland

Rusland en India gaan in de buurt van New Delhi samen kruisraketten produceren. Vanaf 2005 nemen de legers van beide landen die raketten op in hun arsenaal. Tien andere landen willen het nieuwe wapensysteem ook aankopen. India wordt promoveert door het project van een goede klant tot een echte partner van zijn oude bondgenoot.


De BrahMos-raket – de naam is een samentrekking van de namen van twee rivieren, de Brahmaputra en de Moskva – heeft een bereik van 300 kilometer en “zou beter zijn dan de Amerikaanse Tomahawk,” zegt de Indiase Ruslandexpert Madhavan Palat. BrahMos Aeropspace kreeg een startkapitaal van 190 miljoen euro, netjes verdeeld tussen Rusland en India. De Russische president Vladimir Poetin heeft dit weekend tijdens een driedaags bezoek aan India het lint doorgeknipt van de nieuwe fabriek.

India koopt al enkele jaren ook militair materieel aan in de VS en zelfs in Israël, maar de banden met Rusland, de trouwe wapenleverancier tijdens de Koude Oorlog, blijven eng. Vorige week stelde India bijvoorbeeld ook de eerste in eigen land gebouwde Sukhoi-30 voor, een Russische jachtvliegtuig. Rusland bouwt ook al de Russische T-90-tank in licentie.

Maar het Brahmos-project is nog een stap verder: beide landen brengen hypermoderne defensietechnologie in en mikken ook op buitenlandse afnemers. Volgens de Russische defensieminister Sergei Borisovitsj Ivanov is Rusland uit op een “nieuw strategisch partnerschap met India dat verder gaat dan de relatie tussen verkoper-koper.” De Indiase defensieanalist Jasjit Singh gelooft dat de Indo-Russische kruisraket de aanzet kan geven tot nog meer projecten waarbij beide landen samen wapensystemen ontwikkelen en verkopen.

Experts als Palat en Singh geloven niet dat de samenwerking kan gezien worden als een krachtenbundeling tegen de VS of tegen de regionale grootmacht China. “Zowel India als Rusland streven naar nauwere relaties met de VS en China”, benadrukt Singh. (PD)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.