Brazilië maakt smartphones goedkoper

De Braziliaanse overheid is van plan de prijzen van smartphones flink te verlagen. Op die manier wil ze de snel groeiende middenklasse massaal op het internet krijgen.

Het Braziliaanse ministerie van Communicatie gaat de smartphones, mobiele telefoons waarmee je op internet kunt, een kwart goedkoper maken. Het gaat de prijs verlagen via fiscale voordelen voor toestellen die in Brazilië zelf gemaakt zijn.

Brazilië heeft nu al zo’n stimulans voor (in Brazilië geproduceerde) tablets. Dat gebeurt via de zogeheten Lei do Bem, de Wet op Goederen. Die wet uit 2005 biedt bedrijven die in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën investeren, allerlei fiscale voordelen. Zo moeten ze geen PIS/Cofins betalen, een heffing van 9,25 procent die te vergelijken valt met onze btw. Als ze componenten gebruiken die in Brazilië gemaakt zijn, daalt de belasting op industriële producten (IPI) van 15 naar 3 procent.

Sinds 2010 geldt die wet voor nieuwe auto’s, sinds midden vorig jaar voor tabletcomputers. Het ministerie wil nu ook de smartphones opnemen in die wet.

Door de aanhoudende economische groei in Brazilië wordt de middenklasse er steeds groter. De Braziliaanse consumentenorganisatie Fecomercio berekende dat er sinds 2005 91 miljoen Brazilianen zijn bijgekomen in de middenklasse, over drie jaar zullen er opnieuw 36 miljoen bijgekomen zijn; Brazilië telt ongeveer 200 miljoen inwoners.

De aankoop van auto’s en het gebruik van kredietkaarten laten de laatste maanden ongekende pieken zien. Ook de vraag naar smartphones begint nu te boomen.

Het internetgebruik, zowel vast als mobiel, neemt razendsnel toe. Volgens cijfers van eMarketer maakten 38,8 miljoen Brazilianen in 2008 gebruik van internet, vorig jaar waren dat er 55 miljoen, volgend jaar zullen dat er al 64,6 miljoen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.