Chávez stort zich op Twitter

De Venezolaanse president Hugo Chávez opent binnenkort een Twitteraccount ‘om online de strijd aan te gaan’. Dat schrijft Bloomberg News. Begin februari noemde Chavez Twitter nog een ‘terreurinstrument’ en een ‘kanaal van coupplegers’ nadat zijn tegenstanders zich massaal op Twitter stortten.

‘Ik ben zeker dat hij het record van het aantal followers zal breken’, zegt Diosdado Cabello, minister van Telecommunicatie in Venezuela. Dat betekent dat hij zo’n vijf miljoen followers zal moeten halen, aangezien de teller bij de huidige recordhouder, de Amerikaanse acteur en presentator Ashton Kutcher, momenteel op 4,8 miljoen staat.

Twitter is een razend populaire internetdienst waarbij gebruikers berichtjes van maximaal 140 tekens (tweets) publiceren. Een berichtje is in principe voor iedereen zichtbaar maar wordt in eerste instantie gelezen door gebruikers die de schrijver van het berichtje “volgen”, een soort abonnement. 

Met de beslissing stapt Chávez in de voetsporen van Fidel Castro (1182 followers), de Amerikaanse president Barack Obama, die door 3,8 miljoen mensen gevolgd wordt, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (3500 followers) en de voormalige Belgische premier Yves Leterme (4000 followers).

In februari bereikte het digitale protest tegen de Venezolaanse president een piek, en stonden berichtjes met ‘Free Venezuela’ wereldwijd op de derde plaats van meest verspreide tweets. Dat is opmerkelijk voor Spaanstalige berichten, en voor een land met minder dan 30 miljoen inwoners. Nog steeds worden duizenden protestberichtjes per dag op het net gegooid, soms tientallen per minuut. 

Reporters zonder Grenzen vreesde voor de vrijheid van meningsuiting in het land, nadat Chávez  in een televisietoespraak op 13 maart zei dat het internet geen absolute vrije ruimte kan zijn, en dat elk land zijn eigen regels moet invoeren. Chávez  deed de uitspraken nadat op een forum onjuiste berichten opdoken over de moord op telecommunicatieminister Diosdado Cabello.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.