Chileense Angela Merkel schrijft vrouwengeschiedenis

De beste dagen voor de Chileense macho’s zijn voorbij. Zondag heeft ruim 53 procent van de kiezers in Chili voor Michelle Bachelet gekozen als eerste vrouwelijke president van hun land. Tijdens haar campagne kondigde Bachelet aan dat ze een regering wil waarin voor de helft vrouwen zetelen.

Bachelet won in 12 van de 13 regio’s waarin Chili is opgedeeld, en kreeg vooral ook de meerderheid van de vrouwen achter zich. Haar tegenstander, de miljardair Sebastián Piñera, gaf zijn nederlaag zondagavond meteen toe.

In Chili werd Michelle Bachelet de voorbije dagen vergeleken met Angela Merkel, de eerste Duitse ‘Bundeskanzlerin’. Maar er zijn grote verschillen tussen de twee vrouwen. Bachelet heeft een bewogen verleden, is uitgesproken links en neemt het expliciet op voor de vrouwen.

De 54-jarige Bachelet, een kinderarts en een experte openbare gezondheidszorg, heeft zwaar geleden onder de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990). Haar vader, een luchtmachtgeneraal, bezweek aan de gevolgen van folteringen na de machtsovername. Zelf werd ze in 1975 ook gearresteerd en gemarteld. Daarna leefde ze als politiek vluchteling in Oost-Duitsland - de heimat van Angela Merkel.

Na haar terugkeer in Chili begon Bachelet aan een steile politieke carrière - geen evidentie voor een vrouw die twee keer getrouwd en even vaak gescheiden is, en uit die twee huwelijken drie kinderen heeft. Onder de huidige president Ricardo Lagos was Bachelet van 2000 tot 2002 minister van Volksgezondheid en daarna - een eerste primeur voor Chili - minister van Defensie. In 2004 stapte ze uit de regering om haar verkiezingscampagne voor te bereiden.

Bachelet wil het beleid van de Concertación por la Democracia, de centrumlinkse regeringscoalitie die al sinds het einde van de dictatuur in 1990 aan de macht is, voortzetten. De mensen waarderen wat we de voorbije jaren met de concertación hebben gedaan, duidde de toekomstige president zondag het verkiezingsresultaat.

Maar de eerste vrouw die aan het hoofd komt van de Chileense staat, heeft haar eigen prioriteiten. Tijdens de campagne zei ze dat ze wil opkomen voor meer gelijkheid, een betere sociale zekerheid, meer aandacht voor de achtergestelde inheemse bevolking en meer kansen voor vrouwen. Ze wil er onder meer voor zorgen dat er meer vrouwen op overheidsfuncties komen.

Bachelet is voor abortus om medische redenen en voor een ruimere verspreiding van de morning after-pil. Chili is een van de weinige landen waar abortus nog volledig verboden is, zelfs als de zwangerschap het leven van de vrouw in gevaar brengt. De morning after-pil wordt er alleen aan slachtoffers van een verkrachting voorgeschreven.

Met Bachelet krijgt Zuid-Amerika een eerste volwaardige vrouwelijke president. Guyana, Argentinië en Ecuador hadden eerder al vrouwelijke interim-presidenten. In Midden-Amerika werd al twee keer een vrouw tot president verkozen: Violeta
Chamorro in Nicaragua en Mireya Moscoso in Panama. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.