China beschermt slachtoffers kindermishandeling nauwelijks

“Wie de roede spaart, haat zijn kind”, hebben Chinese ouders lang gedacht. Daar komt geleidelijk verandering in, maar de verhalen over kindermishandeling in de media stapelen zich op.

Het magazine Zhiyin berichtte eerder deze maand dat de 16-jarige Zhen Xiaojing werd gewurgd door haar vader omdat ze een relatie had met een jongen van haar school. In september sloeg een moeder in Jiaxing haar dochtertje dood omdat die een gedicht niet kon onthouden, meldde het journaal op de zender Qianjiang. Het zijn maar twee voorbeelden die recent het nieuws haalden.

Lijfstraffen waren lang gebruikelijk in China. Een peiling in opdracht van de provincie Guangdong wees uit dat 76 procent van de ouders een direct verband ziet tussen fysieke straffen en een goede opvoeding. Tachtig procent van de ouders en leerkrachten gelooft in de voordelen van lijfstraffen.

“China heeft een traditie op dat vlak, dus niemand kijkt op als ouders hun kind slaan voor wangedrag”, verklaart psychotherapeut Yang Menghua.

Wetgeving

Tian Wenyue (31) is boekhouder in Beijing en zes maanden zwanger van een tweeling. Ze vertelt dat haar ouders haar als kind fysiek straften en dat ze hetzelfde zal doen. “Ik zal mijn kinderen slaan als ze zich niet gedragen. Veel pijn zal het niet doen, maar ze zullen het voor de rest van hun leven onthouden.”

Fu Xuling, een 25-jarige ontwerper in Guangzhou, heeft een zoontje van drie. Fu gelooft niet in lijfstraffen en heeft nooit een vinger uitgestoken naar zijn kind. “Problemen zal ik samen met hem oplossen. De nadelen van kinderen te slaan, zoals een laag zelfbeeld, wegen niet op tegen de voordelen.”

Volgens Yang Menghua heeft China geen strenge wetgeving tegen fysiek en emotioneel misbruik van kinderen. Lokale comités die minderjarigen moeten beschermen, zijn inefficiënt en onvoldoende gefinancierd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.