China en Brazilië eisen 100 miljard dollar klimaathulp

China en Brazilië roepen de industrielanden op met 100 miljard dollar aan klimaathulp op de proppen te komen voor de armste landen tegen 2020. Dat is nodig om de klimaattop te doen slagen, zeggen ze.

  • CC UNclimatechange Een sessie op de VN-klimaattop in Doha, Qatar. Ontwikkelingslanden vinden dat de rijke, westerse landen verantwoordelijk zijn voor de historische vervuiling met broeikasgassen. CC UNclimatechange

“We dringen er bij de ontwikkelde landen op aan om de doelstelling van 100 miljard dollar te halen, zoals beloofd is”, zei Su Wei, de hoofdonderhandelaar van China tijdens een toespraak op de klimaattop in Doha, die werd gesteund door andere groeilanden als Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Delicaat onderwerp

De landen zijn bezorgd dat de geldstroom zal opdrogen als een eerste periode van drie jaar volgend jaar afloopt. “In Durban werd een zorgvuldig en delicaat uitgebalanceerd akkoord bereikt”, zei Su. “We benadrukken dat de volledige en effectieve implicatie van dat akkoord in een gebalanceerde en omvattende manier essentieel is voor het succes hier in Doha.”

De klimaatfinanciering is een heet hangijzer in de klimaatonderhandelingen. Ontwikkelingslanden vinden dat de rijke, westerse landen verantwoordelijk zijn voor de historische vervuiling met broeikasgassen, en dat ze daarom armere landen moeten helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.