'Chinese wapens naar Zimbabwe gesmokkeld'

Uit een rapport voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad blijkt dat er wapens van Chinese makelij via de Democratische Republiek Congo naar Zimbabwe zijn gesmokkeld.
In augustus vloog een Boeing 707 vanuit Kinshasa verschillende keren via Lubumbashi naar de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. In totaal werden zo ongeveer 53 miljoen ton munitie en een hele lading AK-47 machinegeweren vervoerd.
De verantwoordelijke maatschappij heeft onmiskenbaar banden met de Congolese president Kabila. Kabila is één van de voornaamste bondgenoten van Mugabe in de regio. Zijn regeringstroepen kregen al meermaals Zimbabwaanse steun bij hun gevechten in Oost-Congo. 

Moeilijk te traceren


De vraag blijft echter van waar de wapens afkomstig zijn. De Democratische Republiek Congo is zelf geen wapenproducent. Ze moeten dus geïmporteerd zijn. Internationale afspraken bepalen echter dat wie wapens verkoopt aan de Democratische Republiek Congo, daar melding van maakt aan de Verenigde Naties. Dat is in dit geval niet gebeurd.
Vermoed wordt dat China achter deze operatie zit. De Chinese  minister van Buitenlandse Zaken heeft de wapentransporten via Congo dinsdag ontkend en spreekt van pure fictie.
Eerder dit jaar, in april, had China al eens geprobeerd wapens tot in Zimbabwe te krijgen. Toen ze die wilden lossen in de havens van enkele naburige landen vingen ze echter telkens bot. Dit was onder meer in het Zuid-Afrikaanse Durban het geval. Een omweg via Congo is dus niet onlogisch.
Mogelijk werden nog enkele andere Afrikaanse landen gebruikt als doorgeefluik, om er voor te zorgen dat de wapens zeker niet tot hun land van oorsprong zouden kunnen getraceerd worden. 

Geen embargo


De producent mag dan wel nagelaten hebben de levering aan Congo te rapporteren, een echt wapenembargo is er niet (enkel voor het in staat van oorlog verkerende Oost-Congo). Zelfs voor Zimbabwe is dit nog steeds niet het geval.
Niet toevallig is naast Rusland vooral China daar fel tegen gekant. Die twee landen hebben vetorecht in de Veiligheidsraad die over een dergelijk embargo kan beslissen. Ook Zuid-Afrika heeft zich nog niet uitgesproken voor sancties tegen hun buurland. Zo heeft Zimbabwe tot nu toe heel wat internationale druk kunnen weerstaan.

Zware klap


Mocht blijken dat China via Congo wapens smokkelt naar Zimbabwe, kan dat een zware klap betekenen voor de weinige politieke steun die het straatarme Afrikaanse land nog geniet.
Ook Joseph Kabila moet zich zorgen maken. Verschillende organisaties hebben al gevraagd om de wapenleveringen aan Congo aan banden te leggen. Dat deze al te makkelijk in de handen van milities in het oosten van het land vallen, was al bekend. Dat ook Zimbabwe illegaal bevoorraad wordt door Congo, zou wel eens de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift