De burgemeester: Water voor Aït Ben Haddou

Aït Ben Haddou is een dorp van 750 inwoners in de zuidelijke Marokkaanse provincie Ouarzazate. Hier werden heel wat bekende Hollywoodfilms gedraaid, van Lawrence of Arabia tot The Gladiator. Aït Ben Haddou is een toeristische trekpleister maar kampt met een gebrekkige waterinfrastructuur. Vooral de negen families die nog in de kashba wonen, het oude gedeelte van het dorp en beschermd werelderfgoed, moeten een lange afstand afleggen om aan drinkwater te geraken.
De drie fonteinen in het centrum van het drop werken niet. Gelukkig komt daar binnenkort verandering in. Tot grote tevredenheid van Mohamed El-Atchane, districtshoofd van Amzerghane, onder wiens gezag Aït Ben Haddou valt. ‘De toegang tot drinkwater is een belangrijke verbetering in de levenskwaliteit van de inwoners’, zegt hij. En dat is te danken aan Belgische steun. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel kwam begin februari zelf poolshoogte nemen van het zesde waterproject dat België financiert in het zuiden van Marokko.
De levensstandaard van de bevolking is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd, weet El-Atchane. Abderrahmane Lilane, voorzitter van de vereniging Aït Aissa voor Cultuur en Ontwikkeling, bevestigt dat. ‘Het analfabetisme is ook gedaald. Maar er blijven veel problemen. We zitten al maanden zonder drinkwater omdat het installatieproject dat opgezet werd door de plaatselijke overheid niet werkt.’ Bovendien zijn er veel te veel kinderen die de school verlaten zonder diploma. Dat wijt Lilane aan een slechte omkadering thuis en een gebrek aan begeleiding en oriëntering op school.
Aït Ben Haddou trekt jaarlijks 25.000 toeristen aan en dat zorgt meteen voor één van de belangrijkste inkomstbronnen van het dorp. ‘Ook de bijdrage van de migranten afkomstig van de streek is een belangrijke factor in het verhogen van de levensstandaard’, zegt hij.
Het dorp is ook niet ontsnapt aan de mondialisering. ‘Iedereen heeft wel een schotelantenne. De inwoners die vroeger een zorgloos leven leidden, bleven dan ook niet onberoerd door de oorlog in Gaza’, zegt El-Atchane. De economische crisis heeft –voorlopig– geen effect op zijn dorp. ‘Aït Ben Haddou is een must voor de toeristen die naar Ouarzazate komen’, zegt hij trots. Ook het feit dat de inwoners nog altijd een stuk landbouwgrond of een paar olijfbomen hebben, beschermt hen extra tegen de crisis. De grootste uitdaging voor Aït Ben Haddou is ontwikkeling. El-Atchane: ‘Een betere infrastructuur en ontwikkelingsprojecten zijn onze prioriteit.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.