Dengue-mug geeft niet op in Sri Lanka

De moessonregens plaatsen Sri Lanka voor zijn zwaarste test in de strijd tegen de dodelijke dengue (knokkelkoorts). De eerste tekenen geven aan dat de muggen die de ziekte overdragen, nog niet opgeven.

Ondanks zware inspanningen de voorbije tweeënhalf jaar is het aantal denguebesmettingen in Sri Lanka in april en mei opnieuw gestegen. In mei alleen al werden 1955 gevallen gemeld, iets meer dan de 1950 in dezelfde periode vorig jaar. Het was voor het eerst dit jaar dat het aantal infecties weer hoger lager dan vorig jaar.
Minister van Volksgezondheid Maithripala Sirisena riep deze week het hele land op van denguepreventie een nationale prioriteit te maken. Volgende week is uitgeroepen tot Nationale Week van de Muggencontrole.

Mensen krijgen dengue door de prik van de Aedes aegypti, een muggensoort die zich voortplant in waterreservoirs in tropische en subtropische gebieden. De denguepatiënt vertoont hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Een klein percentage van de besmette mensen krijgt uiteindelijk hemorragische koorts (‘dengue hemorrhagic fever’ of DHF), die dodelijk kan zijn. Vooral kinderen zijn vatbaar voor DHF.

Colombo

Het virus is in Sri Lanka vooral actief in de dichtbevolkte steden langs de westelijke kust. Het district Colombo was in de eerste jaarhelft goed voor meer dan een derde van de 7333 gevallen.

De Sri Lankaanse overheid heeft drastische maatregelen genomen en voert die nog op. Eigenaars die stilstaand water of afval op hun grond niet verwijderen, en zo de mug de kans geven zich voort te planten, kunnen flinke boetes krijgen. Midden vorig jaar gingen politieagenten in burger op sluikstorters jagen. Leger en politie hielpen bij de schoonmaak van risicovolle openbare plaatsen.
De gezondheidsdiensten lieten ook een bacterie vrij die de larven van Aedes aegytpi moet aanvallen. Tegelijk werden massale sensibiliseringscampagnes opgezet, vooral via de scholen.

Regenseizoen

Nu het regenseizoen begonnen is, moet duidelijk worden of de hele campagne slaagt, zegt de Epidemiologie-eenheid van het ministerie van Volksgezondheid. “De regens zullen de beste test worden”, zegt Pabha Palihawadana, hoofd van de eenheid.

Begin dit jaar daalde het aantal infecties voor het eerst sinds 2009. In januari werden slechts 910 gevallen gemeld. In november en december waren er 645 en 779 infecties geweest. De muggen leken eindelijk op de terugweg. Maar de jongste cijfers zijn dus minder rooskleurig.

In een stedelijke omgeving hebben de muggen meer plaats om zich te verbergen en zich voort te planten, onder meer in airconditioning-systemen, vazen, plant- en boomholtes, autobanden en zelfs water op bladeren.
Experts zeggen dat nonchalance in stedelijke zones een van de belangrijkste oorzaken is van de verspreiding van het virus.

2,5 miljard mensen

Uit studies blijkt dat de sterftekans bij dengue tot 1 procent of minder kan worden teruggebracht als de ziekte vroeg genoeg ontdekt en behandeld wordt. Het probleem is dat 20 tot 50 procent van de besmette personen geen symptomen vertonen of dat ze met die van de griep kunnen worden verward.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie raken elk jaar 50 miljoen mensen besmet met een van de vier serotypes van dengue. De ziekte is endemisch in meer dan honderd landen, 2,5 miljard mensen lopen nu risico op besmetting, vooral in tropisch stedelijke en semistedelijke omgevingen.

Drie kwart van alle denguegevallen wordt geregistreerd in Zuidoost-Azië en de westelijke Stille Oceaan. Ook zones in Afrika, beide Amerika’s en het oostelijke Middellandse Zeegebied worden bedreigd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.