Dexia blijft investeren in Israëlische kolonies

De problemen met investeringen in bezet Palestijns gebied begonnen toen de slaapbank Dexia Israël in 2007 opeens Bank Leumi overnam en één van de belangrijkste banken werd in Israël.
Op 1 januari 2008 maakte Dexia Israel Public Finance Ltd. bekend dat de Israëlische autoriteiten haar een vergunning gaven voor het verrichten van een hele resem bankdiensten. Dexia werd in Israël al snel de grootste kredietverstrekker en overtroefde Bank Hapoalim.
Opmerkelijk is dat Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene beweert dat er niets fout is met leningen van Dexia Israël aan de stad Jeruzalem. Dehaene zegt dat “dit gebied niet ter discussie staat”, alhoewel Israël het Palestijnse Oost-Jeruzalem in juni 1967 unilateraal  annexeerde en VN-resoluties 252 en 476 van de VN-Veiligheidsraad naast zich neerlegde.
De 5 miljoen euro leningen aan kolonies op Palestijns gebied lacht de oud-premier weg. Een woordvoerder van Dexia Israël zei nog op 1 juli 2009 “Dexia Israël gaat verder met het toekennen van leningen aan alle lokale Israëlische autoriteiten waarbij enkel het respect voor de Israëlische wet en de regels voor bankieren in overweging worden genomen”.
Dexia zegt met andere woorden dat ze blijven investeren in de kolonies die Palestijnse landbouwgronden en water blijven opslorpen tegen alle internationale wetten in.

Loterij


Dexia Israël, wiens aandelen sinds 10 februari 2008 worden verhandeld op de Tel Aviv Stock Exchange, is eveneens de huisbank van de Israëlische nationale loterij. Mifal Ha Pais is in Tel Aviv vooral gekend voor zijn projecten in Israël en in de kolonies op de Westelijke Jordaanoever, die allen illegaal zijn. Speciale Dexia-bankrekeningnummers zijn voorzien voor steun aan deze projecten.
Opmerkelijk is dat Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene beweert dat er niets fout is met leningen van Dexia Israël aan de stad Jeruzalem. Dehaene zegt dat dit gebied niet ter discussie staat.
The Jerusalem Post
berichtte op 1 juli 2009 dat de Belgische tak van Dexia NV een overeenkomst ondertekende met het Israëlische ministerie van Financiën om 48 gemeenten een krediet toe te staan van 247 miljoen NIS. Het akkoord werd ondertekend op 29 juni 2009 en is geldig gedurende twee jaar, aldus Globes.

Kolonies


In de aanbesteding voor deze kredieten aan gemeenten met slechte financiële papieren waren ook 5 kolonies opgenomen. Het is dan ook belangrijk dat Dexia de volledige lijst van gefinancierde gemeentes/kolonies uit het contract van 29 juni 2009 publiekelijk bekendmaakt.
Dexia Israël moet alle leningen aan Jerusalem, Alfei Menasheh, Elkana, Beit-El, Ariel, Beit Aryeh, Givat Zeev, Kedumim, de regio van de Jordaanvallei, de Hebron regio en Samaria (het Noorden van de Westelijke Jordaanoever) onverwijld beëindigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift