Doorbraak in ontvoeringszaak van Shalit?

Drie jaar na de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, gaat in de Israëlische media het gerucht rond dat Shalit naar Egypte zou getransfereerd worden. En dat zou een belangrijke stap zijn naar de vrijlating van de soldaat.
  • Israel Ministry of Foreign Affairs Donderdag 25 juni was het drie jaar geleden dat Shalit aan een grenspost met Gaza werd ontvoerd. Israel Ministry of Foreign Affairs
Donderdag 25 juni was het drie jaar geleden dat Shalit aan een grenspost met Gaza werd ontvoerd. Volgens de Israëlische krant, Jerusalem Post, circuleerden al de hele week geheime rapporten in de media die gewag maakten van de transfer naar Egypte. Maar de familie van Shalit zegt nog geen officiële bevestigingen gekregen te hebben en ziet voorlopig weinig of geen doorbraak in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas.
Shalit werd ontvoerd door Gaza-milities, waarbij verschillende partijen betrokken waren: Hamas, het Palestijnse verzetscomité en het Leger van Islam, dat gecontroleerd wordt door de befaamde Daghmushclan. Hamas kocht Shalit over van de Daghmush, schrijft de krant Haaretz. Dat bewijst dat Hamas heel erg genegen is om Shalit in te zetten als joker in de onderhandelingen met Israël over een gevangenenruil.
Hamasleider Khaled Meshal liet tijdens een televisietoespraak weten enkel te gaan voor een volledig akkoord, niet voor de weg van ontoegeeflijkheid zoals die van de vorige premier Olmert. En dat betekent dat Hamas ook de vrijlating wil van gevangenen die betrokken waren bij terroristische aanslagen.

Bevestigde geruchten


Volgens Haaretz bevestigden Europese bronnen uit de diplomatie zeer recent dat er wel degelijk sprake is van een transfer van Shalit naar Egypte. De transfer zou kaderen in een gevangenenuitwisseling met Hamas. Deze informatie werd bevestigd door nog andere Europese en Palestijnse bronnen, maar officieel ontkend door Jeruzalem, aldus Haaretz.
Opmerkelijk is dat Israël deze week Sheikh Aziz Dweik –Hamasleider op de Westelijke Jordaanoever– alvast vrij liet, na een gevangenisperiode van drie jaar.
De vrijlating van Shalit zou kaderen in een nieuw Amerikaans initiatief, gewaagde een Europese bron. En dat zou wel eens een doorbraak kunnen betekenen in het conflict waarin Fatah en Hamas vastzitten. De VS ijveren voor meer druk van Syrië en Egypte op Hamas, de verzoening tussen Fatah en Hamas en de opening van de Gaza-grenzen door Israël.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.