Duizend bronnen voor Darfur?

Soedan werkt aan een ‘1000 Bronnen voor Darfur-initiatief’, waarmee de Soedanese regering de strijd aanbindt met de aanhoudende droogte, die vooral het Noordwesten van het land al jaren teistert. Soedan hoopt op die manier bij te dragen tot een verbetering van de levenskwaliteit van honderdduizenden vluchtelingen in Darfur.
Het plan om nieuwe waterbronnen aan te boren, kwam er op voorstel van de Egyptische wetenschapper Farouk El-Baz, directeur van het Center for Remote Sensing aan de universiteit van Boston. De omstreden president Omar Al Bashir bleek al snel gewonnen voor het plan, dat volgens hem een einde kan maken aan de humanitaire catastrofe in de Soedanese provincie: “Het 1000 Bronnen-plan zal de bevolking in het Noordwesten van Soedan opnieuw hoop geven en zal bovendien een stimulans zijn voor een duurzame economische ontwikkeling.”
De lancering gebeurde nadat een team, onder leiding van El-Baz, in april een eeuwenoud ondergronds meer had ontdekt in het noorden van Darfur. Aan de hand van geavanceerde radars en satellieten ontdekte de groep verborgen contouren van wat ooit een enorm uitgestrekt meer geweest was, dat gevuld was met 2500 km³ water en omringd was door een uitgebreid netwerk van rivieren.

Grondwater


Het feit dat het meer volledig is opgedroogd, is volgens de onderzoekers geen hinderpaal om de regio rond de Sahara toch te voorzien van het levensnoodzakelijke water. “Het water van het oude meer is immers niet allemaal verdampt. Het grootste deel van het water is gewoon weggesijpeld als gevolg van de uit zandsubstraat samengestelde bodem”, aldus Farouk El-Baz. Het water van het verdwenen meer heeft zich dus diep onder de grond opgehoopt, onder de vorm van grondwater. Bijgevolg is de volgende stap voor de wetenschappers de lokalisatie van het midden van het meer. Aangezien zich daar het diepste punt bevindt, is dat de aangewezen plek om te boren naar de ondergrondse zoetwaterreserves.

Egypte als voorbeeld



Met de Soedanese boringen naar water diep onder de Sahara is het team van Farouk El-Baz niet aan zijn proefstuk toe. In een gelijkaardig project in het Zuid-Westen van Egypte slaagde hij er al in om diep gelegen watervoorraden naar boven te halen voor menselijk gebruik. Daartoe werden 500 bronnen geboord in een droogstaand meer in het Uweinat, voldoende om minstens voor de komende 100 jaar ruim 400.000 m² aan landbouwgrond te voorzien van irrigatie.
In Darfur wordt sinds 2003 een bloedige strijd uitgevochten tussen de islamitische Janjaweed-milities aan de zijde van de regeringstroepen, en de Afrikaanse bevolking met diverse bevrijdingsbewegingen. Bijna drie miljoen mensen zijn al moeten vluchten voor deze Soedanese burgeroorlog. Daarbij komt nog eens het gebrek aan water, dat de situatie voor de vluchtelingen hoe langer hoe onraaglijker maakt. El-Baz is echter optimistisch: “We hopen met de ontdekking van dit nieuwe meer dan ook dezelfde positieve resultaten te boeken als in Egypte en de bevolking dus een toekomstperspectief te bieden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.