Egyptische rechtbank verbiedt sluier tijdens examens

Een Egyptische rechtbank heeft zondag een beslissing van de overheid bevestigd, die studentes aan de universiteit verbiedt nog langer en niqaab te dragen tijdens examens. De niqaab is een sluier die het gezicht van de vrouw bedekt en alleen de ogen vrij laat.
De voorbije maanden werden steeds meer gevallen gemeld van zowel vrouwelijke als mannelijke studenten die vermomd met een niqaab het examen van een medestudent aflegden.
De maatregel dateert reeds van oktober 2009, maar stootte toen op veel protest. Studentes zagen de regel als een schending van hun religieuze rechten en vochtten de beslissing aan in een nationale rechtbank. Ze argumenteerden dat het verbod vrouwen verplicht een deel van hun lichaam bloot te geven, dat ze anders niet willen tonen.
De uitspraak van het hof is niet definitief, aangezien dergelijke beslissingen in het Egyptische rechtssysteem meermaals kunnen worden aangevochten.
Zo had de overheid reeds eerder dit jaar beslist dat studentes in de gebouwen van de universiteit hun niqaab moesten afnemen. Een gerechtshof in Cairo oordeelde echter dat de maatregel de vrijheid van uitoefenen religie schond en verklaarde haar nietig.
De strijd om de niqaab in openbare universiteiten kadert in een breder conflict tussen de Egyptische overheid en een steeds groter deel van de bevolking dat, onder invloed van politiek-islamistische bewegingen, pleit voor een strikte interpretatie van islam.  

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift