Egyptische rechtbank verbiedt sluier tijdens examens

Een Egyptische rechtbank heeft zondag een beslissing van de overheid bevestigd, die studentes aan de universiteit verbiedt nog langer en niqaab te dragen tijdens examens. De niqaab is een sluier die het gezicht van de vrouw bedekt en alleen de ogen vrij laat.
De voorbije maanden werden steeds meer gevallen gemeld van zowel vrouwelijke als mannelijke studenten die vermomd met een niqaab het examen van een medestudent aflegden.
De maatregel dateert reeds van oktober 2009, maar stootte toen op veel protest. Studentes zagen de regel als een schending van hun religieuze rechten en vochtten de beslissing aan in een nationale rechtbank. Ze argumenteerden dat het verbod vrouwen verplicht een deel van hun lichaam bloot te geven, dat ze anders niet willen tonen.
De uitspraak van het hof is niet definitief, aangezien dergelijke beslissingen in het Egyptische rechtssysteem meermaals kunnen worden aangevochten.
Zo had de overheid reeds eerder dit jaar beslist dat studentes in de gebouwen van de universiteit hun niqaab moesten afnemen. Een gerechtshof in Cairo oordeelde echter dat de maatregel de vrijheid van uitoefenen religie schond en verklaarde haar nietig.
De strijd om de niqaab in openbare universiteiten kadert in een breder conflict tussen de Egyptische overheid en een steeds groter deel van de bevolking dat, onder invloed van politiek-islamistische bewegingen, pleit voor een strikte interpretatie van islam.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.