Ford wil "vloeibaar hout" in auto's

In een zoektocht naar duurzame materialen test autofabrikant Ford “vloeibaar hout”, een mengeling van houtpartikels en plastic dat tot vijf maal recycleerbaar is.
Het materiaal, dat officieel “wood-plastic-compound” (WPC) heet, neemt geen water op en is dus erg duurzaam. Voor de productie moet het hout of zelfs houtafval niet bewerkt worden, waardoor de milieukost laag blijft.
 
Bovendien leent het materiaal zich erg goed voor recyclage. Eerdere tests hebben uitgewezen dat het tot vijf keer hergebruikt kan worden. Ford maakt zich sterk dat het daardoor zo goed als CO2-neutraal is.
Echt nieuw is het materiaal niet. Vloeibaar hout wordt al gebruikt als plaatmateriaal in de bouw, maar daar hoeft het niet vervormd te worden. Voor het gebruik in wagens en als vervanging voor plastic is het net van groot belang dat het in een mal in de juiste vorm gedrukt kan worden.
Daarom startte Ford in mei een onderzoeksproject van drie jaar om het materiaal aan te passen aan de noden van de auto-industrie. De fabrikant werkt daarvoor samen met de universiteit van Paderborn, fabrikanten van assemblagemachines en de verpakkingsindustrie. Ook de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen pompt 400.000 euro in het totale budget van meer dan een miljoen euro.
 
Ford werkt er naar eigen zeggen hard aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van hernieuwbare materialen in zijn wagens. Nu is dat al het geval voor 290 onderdelen, die gemaakt zijn van materialen als katoen, hout, hennep, jute of natuurlijk rubber.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.