Fox’ plan tegen de onveiligheid: “vaag en niet vernieuwend”

Ook in Mexico staat onveiligheid hoog op de politieke agenda. President Vincente Fox heeft een plan klaar om de misdaad te bestrijden. Volgens critici komt het plan rijkelijk laat, is het niet vernieuwend en munt het uit in vaagheid.“De onveiligheid is een probleem van de hoogste orde en het eerste dat door de samenleving en de burgers naar voren wordt gebracht. Om het op te lossen moeten we de realiteit in als zijn rauwheid onder ogen zien,” zei Fox bij de voorstelling van het plan. De realiteit oogt inderdaad niet fraai. Crimineel geweld kost elke dag aan 10 mensen het leven en van de 1,4 miljoen delicten die jaarlijks worden aangegeven leidt slechts 10 procent tot gerechtelijke vervolging.

Het programma van Fox is gebaseerd op misdaadpreventie, corruptiebestrijding, een grondige hervorming van het openbaar veiligheids- en gevangeniswezen en het herstel van de waardigheid van het door corruptieschandalen geteisterde politieambt. De oppositie vindt de plannen vaag en weinig vernieuwend. De termijnen en doelstellingen lijken wel overgeschreven uit eenzelfde plan van Fox’ voorganger Ernesto Zedillo (1994-2000) en realistische strategieën ontbreken, zo luidt het.

Minister van Openbare Veiligheid Alejandro Gertz houdt vol dat de misdaad aan het verminderen is dankzij de oprichting van een Federale Preventiepolitie. Het aantal overvallen op autowegen en de misdaad in grenssteden met de Verenigde Staten zouden zijn gedaald met respectievelijk 23 en 28 procent. Wetenschappelijk onderzoek spreekt die beweringen echter tegen.

Het plan van de regering biedt geen oplossing, aldus critici, omdat het zich in de eerste plaats richt op federale bevoegdheden als de strijd tegen drugshandel en overvallen op autosnelwegen en luchthaven, die samen nog geen 20 procent van het misdaadcijfer uitmaken. Het leeuwendeel van de misdaadbestrijding is de verantwoordelijkheid van politie van gemeenten en de deelstaten.

Die versnippering is niet efficiënt. De Mexicaanse regering wil de verschillende politiediensten beter laten samenwerken en de corruptie uitroeien. Politieagenten, al dan niet gepensioneerd, maken vaak deel uit van misdaadbendes en in sommige gevallen kan een agent die in de ene staat werd ontslagen ergens anders probleemloos weer aan het werk. De overheid probeert sinds vorig jaar de 350.000 agenten in het land te registreren, maar voorlopig zijn slechts 100.000 dossiers aangelegd.

Volgens CEPAL, de Economische Commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika en de Cariben, dragen stedelijke armoede, werkloosheid en een onderwijsdeficit bij jongeren bij tot de criminaliteit. Om de bevolking opnieuw een gevoel van veiligheid en vertrouwen in de openbare instelling te geven, raadt de Commissie aan de pakkans te vergroten, de straffen te verzwaren en het gevangeniswezen te hervormen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift