Geen cement? Dan maar een huis van modder

Bij gebrek aan cement herbouwen sommige inwoners van Gaza hun huizen met modder. Israël laat nog steeds geen bouwmaterialen toe tot de strook en dat prikkelt de creativiteit van de Palestijnen.
Bij gebrek aan cement herbouwen sommige inwoners van Gaza hun huizen met modder. Israël laat nog steeds geen bouwmaterialen toe tot de strook en dat prikkelt de creativiteit van de Palestijnen.
Jihad el-Shaar is tevreden met zijn huis in het district Moraj. Het is tachtig vierkante meter groot, telt twee slaapkamers, een kleine keuken, een badkamer en een woonkamer. Het is grotendeels gemaakt van modder en stro.
“Met mijn vrouw en vier dochters woonden we bij familie, maar het was er veel te druk. Het was een onmogelijke situatie”, zegt hij. “We moesten een eigen huis bouwen. We hebben twee jaar op cement gewacht maar door de blokkade is dat er nog steeds niet. Wat kunnen we anders doen? Blijven wachten?”
Palestijnen zijn vertrouwd met de constructie van aarden structuren, zoals broodovens en dierenhokken. Maar de methode uitbreiden naar de bouw van huizen is nieuw voor Gaza.

Koel in de zomer


Jihad el-Shaar pikte het idee op tijdens reizen in Azië en het Midden-Oosten. “Alles wat je nodig hebt is klei, zand en wat stro.” Dat mengt hij met water, hij giet alles in baksteenvormen en die laat hij drie dagen drogen in de zon.
Shaar is trots op zijn huis. “In de winter is het warm, in de zomer koel. Er is zijn problemen met lekken en dit soort huizen gaat een leven lang mee. En het was goedkoop om te bouwen, 3000 dollar.”
Voor de laatste oorlog kostte een zak cement 5 dollar. Door het embargo kosten cement en andere goederen die door de tunnels uit Egypte worden gesmokkeld, tien keer meer.

Geen bouwmaterialen


Tijdens de drie weken durende oorlog werden 5000 huizen en 20.000 gebouwen vernietigd in Gaza.
De internationale gemeenschap zegde 4,5 miljard dollar toe voor de heropbouw, maar tot dusver laat Israël geen bouwmaterialen binnen. Volgens gegevens van de Verenigde Naties zijn sinds 19 januari, de dag na het einde van het Israëlische offensief, slechts twee vrachtwagens bouwmaterialen tot Gaza toegelaten.

Andere manieren van leven


De schaarste maakt de Palestijnen creatief. Het ministerie van Openbare Werken gaat een school, een moskee en een ziekenhuis bouwen met gerecycleerd puin van gebombardeerde huizen.
Ook Shaars huis van modder krijgt navolging. In de buurt is Nidal Eid (35) een soortgelijk huis aan het bouwen om zijn zeven kinderen fatsoenlijk onderdak te kunnen geven. “We doen ongeveer drie dagen over duizend bakstenen.” Zijn vorige huis werd vier jaar geleden door Israëlische bulldozers platgewalst. “Alles is moeilijk in Gaza, maar we moeten manier vinden om onze doelen te bereiken.”
“Sinds ik mijn huis gebouwd heb, krijg ik veel telefoontjes, vooral uit Rafah, van mensen die hun eigen huis wil herbouwen met deze techniek”, zegt Shaar. “Hele gezinnen wonen in tenten. Waarom geen huis bouwen zoals dit? Door de blokkade hebben we andere manieren van leven gevonden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.