Geweld hindert economie in Caraïbische gebied

In de afgelopen twaalf jaar is het aantal moorden in het Caraïbische gebied “substantieel” toegenomen. Het geweld hindert de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio, staat in het gisteren verschenen Caribbean Human Development Report 2012.

Alleen in Suriname en op Barbados nam het aantal moorden niet toe. Het rapport van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) geeft een indruk van de ontwikkelingen in de regio en komt ook met aanbevelingen om de problematiek aan te pakken in Antigua en Barbuda, Barbados, Guyana, Jamaica, St. Lucia, Suriname en Trinidad en Tobago.

De criminaliteit in de regio ondermijnt de sociaaleconomische ontwikkeling, zegt Helen Clark, hoofd van het UNDP en voormalig premier van Nieuw-Zeeland. “Het creëert een vicieuze cirkel van onderontwikkeling en onveiligheid.”

Volgens de Caraïbische Gemeenschap (Caricom) leidt bendegeweld jaarlijks tot verlies van 2,8 tot 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Jamaica

Het aantal moorden in Jamaica nam in 2011, na voltooiing van het rapport, af tot 1124. Dat is het laagste aantal moorden in het land in zeven jaar, maar tegelijk telt Jamaica wel de meeste moorden in het Caraïbische gebied. Wereldwijd stond Jamaica in de afgelopen jaren op de derde plaats met 60 moorden per 100.000 inwoners.

Alleen twee Centraal-Amerikaanse landen, Honduras en El Salvador, scoren met respectievelijk 66 en 82,1 moorden per 100.000 inwoners nog slechter, blijkt uit cijfers van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad.

In Trinidad en Tobago is het aantal moorden in tien jaar tijd vervijfvoudigd, tot meer dan 40 per 100.000 in 2008. Daarna daalde het cijfer naar 36 in 2010.

“Er gaan levens en inkomens verloren, productiviteit verdwijnt, investeringen en consumptie verslechteren, sociaal kapitaal neemt af en de democratie in de regio lijdt schade door het geweld”, zegt Heraldo Muñoz, de onlangs benoemde regiodirecteur van de UNDP voor Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied.

Preventie

Een team onder leiding van Anthony Harriott, directeur van het Institute of Criminal Justice en Security van de University of the West Indies (UWI) op Jamaica, ondervroeg 11.555 personen in de zeven landen en voerde gesprekken met 450 experts voor het rapport. Daarnaast werden officiële statistieken gebruikt.

Hoewel de moordcijfers in de regio hoog zijn naar wereldstandaarden, staat in het rapport dat het Caraïbische gebied de trend kan keren. Daarvoor zouden regionale regeringen openbare instituten moeten versterken, inclusief het justitiesysteem. Ook moet meer gedaan worden aan preventie en er moet meer aandacht komen voor geweld tegen vrouwen.

Pogingen om veiligheid te bieden zijn effectiever als de rechten van mensen gerespecteerd worden en mensen zelf actief betrokken worden bij het garanderen van hun veiligheid, staat in het rapport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.