Golf van moorden op buschauffeurs Guatemala

Afgelopen week werden in drie dagen tijd zeven buschauffeurs in Guatemala vermoord. Ze werden slachtoffer van mara’s (jongerenbendes) die probeerden de chauffeurs af te persen.
De moorden kwamen in een nieuwe golf van geweld waarmee de georganiseerde misdaad volgens president Álvaro Colom probeert zijn regering te destabiliseren.
Victoriano Zacarías, hoofd van de vakbond voor chauffeurs, dringt aan op veiligheidsmaatregelen voor de chauffeurs. Hij zegt verrast te zijn door de manier waarop de moorden plaatsvonden. “Tegelijkertijd, op drukke routes, alsof er een plan achter zit om de hele sector te raken.”
Zacarías zegt dat er dit jaar al twaalf chauffeurs vermoord zijn die weigerden “beschermgeld” te betalen. Ook taxichauffeurs, kleine ondernemers en gewone werknemers hebben met dit soort afpersingspraktijken te maken. Vaak worden ze gedwongen te verhuizen vanwege de doodsbedreigingen die ze krijgen als ze niet kunnen betalen of dat weigeren.
Helen Mack, voorzitter van de Myrna Mack Stichting, een plaatselijke mensenrechtengroep, verklaarde in een radio-interview dat de moorden “onderdeel zijn van een plan.”
Afgelopen donderdag gingen chauffeurs en conducteurs van 300 bussen in de hoofdstad in staking om betere beveiliging te eisen.
Vakbondsman Zacarías pleit voor een prepaid-systeem voor busvervoer, zodat chauffeurs minder geld bij zich hoeven te hebben. Hij wil ook dat buschauffeurs politiebescherming krijgen en klaagde erover dat de regering alleen in gesprek is met de eigenaars van de busbedrijven.
Sinds 1992 dringt de vakbond bij de vervoersbedrijven op maatregelen om de afpersingspraktijken te voorkomen. “Maar ze geven de voorkeur aan chaos. Het enige waar het om draait is de winst”, zegt Zacarías.
Mack zegt dat de problemen mede worden veroorzaakt door het gebrek aan coördinatie tussen het kantoor van de openbare aanklager en de Nationale Burgerpolitie. Een oplossing zou niet liggen in het uitbreiden van het politiekorps, maar in het verbeteren van de wetshandhaving. Buschauffeurs hebben er herhaaldelijk op gewezen dat corrupte politieagenten samenwerken met bendes.
Een buschauffeur die anoniem wilde blijven, zei vrijdag op een lokaal radiostation dat chauffeurs ’s ochtends naar hun werk gaan “zonder te weten of ze weer levend thuis komen.” Hij opent zijn deuren voor criminelen waarvan hij weet dat ze hem en zijn passagiers beroven, uit angst voor zijn leven.
In Guatemala, een van de armste landen van Latijns-Amerika, bestaat weinig vertrouwen in het justitiesysteem en het politieapparaat, die beide geïnfiltreerd zijn door de georganiseerde misdaad. 98 procent van de moorden wordt niet opgelost.
Vinicio Gómez, de minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat sinds het aantreden van de nieuwe regering half januari, 269 agenten zijn ontslagen. Het is de vierde ontslagronde in zes maanden. In totaal zijn er in die periode meer dan 2.500 agenten ontslagen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.