Gratis Don Quichote voor honderdduizenden Venezolanen

Venezolaanse schoolkinderen, huisvrouwen en ingenieurs: allemaal schoven ze dit weekend aan voor hun gratis exemplaar van de Spaanse klassieker ‘Don Quichote’, een cadeautje van president Hugo Chávez. Aangemoedigd door het enthousiasme droomt de president al van een nieuwe stunt: een miljoen gratis exemplaren van het even beroemde ‘Les Misérables’.






Ik heb het boek nooit gelezen, maar nu ga ik dat zeker doen, zegt Gladys Viña, een 64-jarige huisvrouw uit El Observatorio, een arbeiderswijk in de hoofdstad Caracas. Ze heeft haar exemplaar al bemachtigd van het meesterwerk over een idealistische bestrijder van windmolens, het bekendste boek van de Spaanse auteur Miguel de Cervantes Saavedra. De elfjarige Irene is vooral enthousiast over de verklaringen onderaan elke pagina: Dat gaat geweldig helpen bij mijn huiswerk.

De tropische zon boven het Bolivarplein in Caracas schrikte dit weekend blijkbaar weinigen af. Jonge afgevaardigden van het ministerie van Cultuur in T-shirt met de slogan ‘Een miljoen Don Quichotes voor Venezuela’ deelden de boeken uit. Minister van Cultuur Francisco Sesto was ook van de partij en schreef geduldig zijn bijnaam ‘Farruco’ (de dappere) in honderden exemplaren.

Ter gelegenheid van de vierhonderdste verjaardag van de eerste druk bestelde de regering-Chávez een miljoen exemplaren van de roman bij de Spaanse uitgever Alfaguara. Venezuela betaalt daarvoor 1,30 euro per stuk. Volgens Sesto werden in Caracas en op de Bolivarpleinen in de 23 andere deelstaten zo’n 300.000 romans uitgedeeld. De rest gaat naar openbare schoolbibliotheken. Daarbovenop geeft Venezuela nog eens 5.000 Engelstalige Don Quichotes aan de Engelssprekende buurlanden in de Cariben en 5.000 Franstalige aan Haïti.

Wij gaan allemaal Don Quichote lezen om ons nog meer te doordringen van de geest van een vechter die probeerde alle onrecht te herstellen en de wereld te verbeteren, zei de links-populistische Chávez.

De uitgedeelde versie bevat een inleiding door de Portugese Nobelprijswinnaar Literatuur José Saramago. Ook Sesto mocht een woordje schrijven, dat hij gebruikt om te verwijzen naar de uitspraak van Simon Bolivar, de held van de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. Jezus Christus, Don Quichote en ikzelf, de drie grootste zotten van de geschiedenis, zei die vlak voor zijn dood. Alledrie hadden ze dat beetje gekheid vereist om je leven te wijden aan de strijd tegen onrechtvaardigheid, schrijft de minister.

De Don Quichote-actie maakt deel uit van de grote alfabetiseringscampagne waarmee Chávez in 2003 startte. Toen schatte de overheid dat zo’n 12 procent van de volwassenen in dit land met 24 miljoen inwoners niet kon lezen of schrijven. Chávez wil in de toekomst ook een miljoen gratis exemplaren uitdelen van Les Misérables, van de hand van de 19e eeuwse Franse schrijver Victor Hugo. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.