Grenshandel niet langer economisch irrelevant

Posteer je aan eender welke grenspost in zuidelijk Afrika en zie wie passeert: vrouwen met goederen in de armen en op het hoofd, mensen met fietsen en auto’s die bijna bezwijken onder de spullen, minibusjes met hoogopgetaste daken, karretjes allerhande. Informele handelaars die leven van de grenshandel werden lang over het hoofd gezien, maar ze worden steeds meer erkend als een deel van de oplossing voor de zware economische problemen waaronder de regio gebukt gaat. Nu is het alleen nog wachten tot zich dat ook in beleidsmaatregelen weerspiegelt.

Informele grenshandel - diverse nationale en regionale initiatieven waaronder het vrijhandelsprotocol van de Zuid-Afrikaanse ontwikkelingsgemeenschap (SADC) beschouwen het als een belangrijke hefboom om groei te stimuleren en armoede te bestrijden. Maar in de praktijk werden dit soort handelaars over het hoofd gezien, en daarin moet verandering komen, zegt Sally Peberdy. Peberdy bestudeert al jarenlang de grenshandelaars in de SADC-sector voor haar werkgever, het in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg gebaseerde Southern African Migration Project.

Een aanzet tot meer aandacht voor de vergeten handelaars werd alvast gegeven door een driedaagse workshop van woensdag tot vrijdag in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria, georganiseerd door de internationale ngo Action Aid.

Diverse studies hebben aangetoond dat in een aantal grensregio’s tot de helft van de handel kleinschalig is. In dat geval is het glashelder dat het dan nodig is om de beleidsbehoeften van die sector te erkennen, zo vindt ook de in Zuid-Afrika wonende handelsdeskundige Helena McLeod.

Chris Landsberg van het Centre for Policy Studies in Johannesburg gelooft dat informele grenshandelaars tot dertig à veertig procent van de totale handel in de hele SADC voor hun rekening nemen. Maar zeker van cijfers kan hij niet zijn - de kern van de zaak is dat er vrijwel niks over hen bekend is.

Dat gebrek aan informatie verklaart volgens Peberdy althans gedeeltelijk het gebrek aan aandacht van beleidsmakers voor deze handelaars. Niemand weet zelfs maar om hoeveel handelaars het gaat, laat staan wat ze precies doen en wie ze zijn.

Landberg zoekt minder verzachtende omstandigheden. Volgens hem faalt de SADC ten opzichte van de kleine handelaars omdat het alleen oog heeft voor de ontwikkelende grotere industrieën in de lidstaten, die de regio aantrekkelijker zouden maken voor buitenlandse investeerders. Hij vindt de SADC daarnaast te bureaucratisch en vindt dat de organisatie de noden van de armen negeert, omdat die armen ook geen enkele stem hebben binnen de organisatie. Landsberg stelt verder dat informele grenshandel wordt ondergraven door immigratiewetten die de vrije beweging van personen hinderen, en door de problemen die arme mensen ondervinden om kleine leningen te krijgen van banken. (ADR/MC)

Moyiga Nduru

Xml=7

Ref af if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.