Havana ontkent hongerstaking overleden gevangene

De Cubaanse regering ontkent dat de vorige week overleden gevangene Wilman Villar Mendoza een dissident was en een hongerstaking hield. De oppositie beweert het tegendeel.

In de officiële versie overleed Wilman Villar Mendoza donderdag op de afdeling intensieve verzorging van het ziekenhuis Doctor Juan Bruno Zayas na zware ademhalingsproblemen.

Volgens mensenrechtenactivist Elizardo Sánchez behoorde de 31-jarige Villar Mendoza wel degelijk tot de oppositiegroep Unión Patriótica de Cuba en was hij in hongerstaking sinds hij in november in de gevangenis was beland. Hij weigerde te eten omdat hij het niet eens was met de manier waarop zijn proces was gevoerd.

Mishandeling van vrouw

In een regeringscommuniqué dat zaterdag in de staatskrant Granma werd gepubliceerd, staat dat Villar Mendoza vier jaar cel kreeg voor de mishandeling van zijn vrouw, na een klacht van zijn schoonzuster. Bij de mishandeling heeft zijn vrouw verwondingen in het aangezicht opgelopen, staat in het communiqué.

Het bericht zegt dat de regering over “talrijke bewijzen en getuigenissen beschikt dat hij geen ‘dissident’ was en niet in hongerstaking was.” Zijn banden met dissidenten in Santiago de Cuba dateren bovendien van na de feiten waarvoor hij werd veroordeeld, aldus het communiqué. De “contrarevolutionaire elementen” waar hij in contact mee was gekomen “deden hem geloven dat zijn vermeende lidmaatschap van huurlingengroepen hem in staat zouden stellen aan de justitie te ontsnappen.”

VS en Spanje

In het buitenland klonk vooral in de Verenigde Staten en Spanje protest. In Washington noemde zowel het Witte Huis als het ministerie van Buitenlandse Zaken Villar Mendoza “een moedig verdediger van de mensenrechten in Cuba”.

Josefina Vidal Ferreiro, directeur Noord-Amerika van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de reactie van Washington hypocriet. “Een betreurenswaardig feit, dat zeldzaam is in Cuba, is opnieuw verdraaid en gemanipuleerd voor enggeestige politieke belangen, om de politieke blokkade tegen ons land te rechtvaardigen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift