Hondurese journalisten bedreigd

In Honduras worden journalisten bedreigd nadat ze berichtten over georganiseerde misdaadbendes binnen het politiekorps. Mensenrechtenorganisaties slaan alarm.

De Nationale Commissaris voor Mensenrechten in Honduras, Ramón Custodio, sprak eergisteren (dinsdag) internationale mensenrechtenorganisaties aan over de bedreigingen. Het gaat om journalisten van de kranten El Heraldo en La Tribuna, de televisiestations Televicentro en Globo TV en de radiozender Radio Globo, meldt El Heraldo.

Volgens het Nationaal Commissariaat voor Mensenrechten (Conadeh) zijn de feiten een voorbeeld van het geweld waaraan de journalisten bij de uitoefening van hun beroep blootgesteld worden. Volgens het Commissariaat zijn er in Honduras mensen aan het werk die de media, de journalisten en iedereen die corruptie aan het licht brengt en de vrijheid van meningsuiting verdedigt, angst willen aanjagen.

Verschillende media brachten aan het licht hoe de politie zich bezighoudt met georganiseerde misdaad. Het gaat om afpersing, autodiefstal, drugshandel, overvallen en huurmoord. El Heraldo bracht ook aan het licht dat driehonderd geweren en een grote hoeveelheid munitie verdween uit de arsenalen van de politie. De bom barstte toen twee universiteitsstudenten vermoord werden door agenten op patrouille.

Pistool

De voorbije dagen ontving het Nationaal Commissariaat voor Mensenrechten klachten over bedreiging van de journalisten Renato Álvarez, die een programma heeft op Televicentro, en Francisco Hernández, die werkt voor Globo TV. Op negen november werd de zoon van Álvarez bedreigd door drie mannen die voor zijn deur uit een auto stapten . Ze richtten een pistool op zijn hoofd en dwongen hem zijn rugzak en gsm af te geven. Zwaarbewapende onbekenden met gsm in de hand staan bovendien voortdurend op wacht in de buurt van het huis van Álvarez. Zijn collega Hernández kreeg doodsbedreigingen via sms.

In de nieuwsprogramma’s die Álvarez coördineert, werd de afgelopen dagen regelmatig gedebatteerd over de problemen bij de Hondurese politie en de beschuldigingen van georganiseerde misdaad.

Krant

De krant La Tribuna maakte eergisteren (dinsdag) bekend dat ze bedreigingen had ontvangen tegen leden van de redactie die werken rond het politieschandaal. “Waardevolle medewerkers van dit huis worden bedreigd”, zegt de krant. “Hun leven wordt in gevaar gebracht door de informatie die verspreid is na de dood van twee jonge universiteitsstudenten en de betrokkenheid van de politie in die misdaad en andere misdrijven.”

In de klacht die Custodio ontving van de krant, staan verschillende gebeurtenissen vermeld. Op twintig november werd een lid van het onderzoeksteam van La Tribuna vanuit een auto beschoten toen hij ’s avonds de kantoren van de krant verliet om naar huis te gaan. Een andere redacteur werd ‘s nachts tegengehouden door twee agenten. Ze vroegen om zijn rijbewijs en de papieren van zijn voertuig. Wanneer hij zich identificeerde als een werknemer van La Tribuna, zouden de agenten een vijandige houding aangenomen hebben. Ze doorzochten zijn auto op zoek naar wapens, en lieten hem pas na verschillende telefoontjes gaan.

 

LEES OOK: Honduras onderzoekt politiemisdaden

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.