Immigratiedebat bereikt kookpunt in de VS

‘Illegal Alien Murders Nun’, kopte Fox News op 2 augustus. Carlos A. Martinelly Montano, een Boliviaan die illegaal in de Verenigde Staten verbleef, had die nacht dronken een verkeersongeval veroorzaakt dat het leven kostte aan een Benedictijnse non. Volgens conservatieve media was het incident het ultieme bewijs dat een hervorming van de Amerikaanse immigratiewetgeving dringend aan de orde is. ‘Als hij was uitgewezen, zou zij nog steeds leven’, schreef een blogger op tooconservative.com.
Drie maanden voor de verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden is illegale immigratie in de Verenigde Staten meer dan ooit een hot issue. De voorbije weken trachtten Republikeinen met man en macht aan te tonen dat president Barack Obama illegalen in het land de vrije hand laat. Democraten wilden koste wat kost bewijzen dat hun strategie menselijker en doeltreffender is dan dat wat de Grand Old Party voorstelt. Resultaat: een bonte waaier aan wetsvoorstellen en straffe uitspraken. MO* vat samen.

Startsein: Arizona


Het startsein voor de  hernieuwde focus op illegale immigratie was de goedkeuring van een controversiële wet in de zuidelijke grensstaat Arizona. Wetsvoorstel SB1070 verplicht agenten bij een aanhouding ook de legale status van de arrestant na te gaan. Hoewel de wet door conservatieven op gejuich werd onthaald, kon ze in vele delen van het land rekenen op enorm protest. Ze werd bovendien aangevochten door de federale overheid en werd slechts in een uitgedunde versie van kracht.
Het antwoord op Arizona volgde enkele maanden later in de eveneens zuidelijke staat Utah. Nadat twee bedienden van een sociaal bureau er de persoonlijke gegevens van 1300 potentiële illegalen hadden doorgegeven aan de politie, brak ook hier een publiek debat uit rond de status van illegale immigranten. Utah’s openbaar aanklager, Mark Shurtleff, stelde vervolgens voor Amerikaanse werkgevers toe te laten Mexicaanse arbeiders een tijdelijk werkvisum te bieden. Zo wou hij ‘het werkaspect scheidden van het immigratieaspect.’ Het voorstel werd door conservatieven verguisd.
Een radicaal tegenvoorstel formuleerde Marg Baker, Republikeins kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden, vorige week in Florida. Baker suggereerde aan het magazine Salon illegale immigranten te verschepen naar een kamp in het midden van het land, daar een hoge muur op te trekken en de illegalen er achter te laten. Wanneer Salon vroeg of ze daarmee het voorbeeld van de Japanse interneringskampen tijdens WOII wou volgen, antwoordde ze: ‘Iets soortgelijk. Maar jammer genoeg werden Amerikaanse burgers in de Japanse kampen opgesloten. Ik wil enkel illegale immigranten vasthouden.’
Ook deze week stelden twee Republikeinse afgevaardigden voor amendement 14 van de Amerikaanse grondwet te herzien. Het amendement geeft elk kind dat geboren wordt op Amerikaans grondgebied automatisch staatsburgerschap. ‘In bepaalde delen van het land worden onze scholen en ziekenhuizen onder de voet gelopen door illegale immigranten. Velen van hen kwamen hier enkel zodat hun kinderen Amerikaans staatsburger zouden kunnen worden’, verklaarde Afgevaardigde John Boehner.

De Tea Party gooit zich in de strijd


Dat de Amerikaanse grondwet wordt herzien, of dat illegalen worden ondergebracht in tentenkampen, is en blijft hoogst onwaarschijnlijk. Toch doen Republikeinse kandidaat- senatoren en afgevaardigden er in de race naar de verkiezingen alles aan zich te profileren op het thema immigratie. Een deel van het antwoord op de vraag waarom luidt: de Tea Party.
Op manifestaties van die conservatieve groepering is immigratie steevast een van de thema’s waarmee president Obama loeihard wordt aangevallen. Volgens Tea-Party-conservatives wordt Amerika overspoeld door immigranten, die de straten in het zuiden onveilig maken en de jobs van gewone Amerikanen innemen. Obama laat illegale immigranten onbestraft, aldus de Tea Party, en daar moet dringend iets aan veranderen.
Republikeinse kandidaten die zich hard opstellen over immigratie worden niet zelden door de leiders van de groepering gesteund. En die steun kunnen velen goed gebruiken wanneer ze het tijdens de voorverkiezingen opnemen tegen tegenstanders uit hun eigen partij. Hoe radicaler, hoe meer stemmen lijkt het wel. Want dat een hard standpunt over immigratie kandidaten geen windeieren legt, blijkt uit de resultaten van de Republikeinse voorverkiezingen de voorbije week.
In Colorado werd Ken Buck verkozen als Republikeins kandidaat voor de Senaat. ‘In Weld County (vanwaar Buck afkomst is) kennen we het verschil tussen een illegaal en een Amerikaans staatsburger’, zei Buck op de eerste Tax Day van de Tea Party in Denver vorig jaar. Jan Brewer, de gouverneur van Arizona die in april de immigratiewet ondertekende, werd zonder probleem herverkozen. Ook John Mc Cain, voormalig presidentskandidaat en kandidaat Senator in Arizona, steunt nu de herziening van Amendement 14.

Recordaantal uitwijzingen


Uit onderzoek van de Universiteit van Syracuse bleken de Tea-Party beschuldigingen aan het adres van de president echter ongegrond. Nog nooit werden zo veel illegale immigranten uitgewezen als onder Obama. 387.790 mensen werden in 2009 gedeporteerd. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van 2008.
Ook de Democratische partij deed er de voorbije maand alles aan zich niet te laten kennen op vlak van immigratie. In de Senaat dienden de Democraten een wetsvoorstel in dat 600 miljoen dollar vrijmaakt voor extra grenscontroles. De wet voorziet in 1000 extra grenswachten en extra materiële ondersteuning.
Toch zitten de Obama en de Tea Party niet helemaal op dezelfde lijn. Waar conservatieven een volledige immigratiestop voorstellen, willen Obama en de Democraten voornamelijk criminele illegalen het land uitwijzen. Illegale immigranten met een blanco strafblad zouden op termijn in aanmerking komen voor amnestie. ‘ Ze moeten zich registreren, toegeven dat ze de wet hebben overtreden, een boete betalen, belasting betalen en Engels leren’, aldus de president.
Dat het met die regularisatie zo’n vaart zal lopen is echter onwaarschijnlijk. Hervorming van de wetgeving rond immigratie staat dan wel gedwongen op de presidentiële agenda, van concrete maatregelen is voorlopig geen sprake. Dit tot groot verdriet van de vele legale Latino’s in de VS die in 2008 de president hielpen verkiezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.