"India telt niet hoogste percentage depressies ter wereld"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt India de depressiehoofdstad van de wereld. Indiase psychiaters ontkennen dat. Deskundigen beamen wel dat er een acuut tekort is aan geschoold personeel en goede instellingen voor mensen met mentale problemen.

“Zeggen dat India de hoogste graad van depressies in de wereld heeft is een foute interpretatie”, zegt dr. Roy Abraham Kallivayalil, secretaris-generaal van de Wereldvereniging voor Sociale Psychiatrie en ondervoorzitter van de Indiase Vereniging voor Psychiatrie. “De Indiase Vereniging voor Psychiatrie wijst de WHO-studie formeel af.”

Cijfers op basis van één centrum

De WHO-studie, die gebaseerd is op bijna 90.000 interviews in achttien landen met verschillende inkomensniveaus, zegt dat India met 35,9 procent van de bevolking het hoogste percentage van lange depressieve episodes kent. In China, een land van vergelijkbare grootte, heeft met 12 procent het laagste percentage.

Kallivayalil en andere Indiase experts zeggen dat de cijfers niet representatief zijn voor India omdat ze ontstonden na extrapolatie van gegevens van slechts één centrum voor geestelijke gezondheidszorg, Puducherry. Het All India Institute of Medical Science (AIIMS) in New Delhi, dat de Indiase gegevens moest verzamelen, heeft gewoon de gegevens van tien andere centra niet doorgestuurd naar de Harvard Medical School, het zenuwcentrum van het WHO-onderzoek, zeggen de experts.

Rajesh Sagar, hoogleraar psychiatrie in het AIIMS, weigert te zeggen waarom de gegevens van de andere centra niet werden gebruikt.

Gemiddelde leeftijd dertig jaar

Niettemin zeggen deskundigen dat depressie toeneemt in India en dat de gemiddelde leeftijd snel daalt en binnenkort zelfs op dertig jaar kan komen als niet dringend maatregelen genomen worden.

Dr. Devapalan, klinisch psycholoog, zegt dat het aantal mensen met mentale ziektes in de leeftijdscategorie van dertig tot veertig jaar nu al hoog is en dat kleinere depressies gemakkelijk tot grotere depressies kunnen leiden als ze niet goed worden aangepakt.

Het Nationaal Bureau voor Misdaadgegevens zegt dat van de 127.151 geregistreerde zelfmoorden in 2009 er 8469 gelieerd waren aan ernstige mentale ziekte.

Te weinig psychiaters

In 1982 lanceerde de regering het Nationale Programma voor Geestelijke Gezondheidszorg. Maar dat leverde weinig op door een tekort aan psychiaters.

De belangrijkste oorzaken voor dit tekort zijn de gestage emigratie van Indiase psychiaters naar westerse landen zoals de VS en Australië en het ontoereikende personeelsbeleid, zegt Dr. D. Raju, verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheidszorg in de deelstaat Kerala.

Mathew Vellore, directeur van het Psychotherapie-centrum in Thiruvananthapuram, zegt dat de sector vooral meer geld nodig heeft. “Er is veel werk aan de winkel op het vlak van opleiding, onderzoek en klinische dienstverlening om de geestelijke gezondheid in alle geledingen van de maatschappij te verbeteren.”

Volgens de WHO besteden landen als India minder dan 1 procent van hun gezondheidsbudget aan geestelijke gezondheidszorg. In sommige westerse landen kan dat oplopen tot 10 en zelfs 18 procent.

10 miljoen Indiërs met depressie

India telt 3,5 miljoen psychiaters per miljoen inwoners. Maar doordat de artsen hoofdzakelijk in de steden te vinden zijn en mentale gezondheidszorg in de gewone gezondheidscentra nauwelijks aandacht krijgt, wordt een zeer hoog aantal mensen met mentale ziektes in de dorpen niet verzorgd.

Volgens een rapport dat het Stanley Medical College (SMC) in Chennai vorig jaar publiceerde, lijdt 6,5 procent van de Indiërs aan een ernstige mentale stoornis, bedraagt het nationale tekort aan psychiaters 77 procent en is dat tekort bij meer dan een derde van de bevolking zelfs 90 procent. Zulke statistieken verlenen geloofwaardigheid aan de schatting dat ongeveer 10 miljoen Indiërs aan depressie lijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift