Inwoners Libreville zoeken creatieve oplossingen voor watertekort

Eén op drie gezinnen in de Gabonese hoofdstad Libreville moet kilometers lopen om aan water te komen. En bij de mensen die wel een aansluiting hebben, komt er vaak nauwelijks water uit de kraan. De inwoners van de wijk Nkol Ogoum zijn het beu: zij hebben hun eigen waterdistributienet uit de grond gestampt.



Enkele maanden geleden waren ze nog beleefd, de inwoners van Nkol Ogoum, een arbeiderswijk van zo’n 5000 inwoners in Libreville. Ze schreven lange brieven aan SEEG, het nationale water- en elektriciteitsbedrijf van Gabon. Of ze alsjeblieft konden langskomen om waterleidingen te installeren. Want zelfs in 2004 is kraantjeswater geen realiteit voor ons. In juli hebben we SEEG nog gevraagd hoe lang we nog de kilometers naar de pompen moeten afleggen, zegt een inwoner van Nkol Ogoum.

Maar nu tappen de mensen in de wijk gewoon de SEEG-leidingen zelf af. Sommigen doen dat illegaal en zonder iets te betalen, anderen kopen het water bij mensen die wel aangesloten zijn op de waterleiding. Met zelfgemaakte watermeters verrekenen de gelukkige bezitters van een kraantje de kost door. De piraterij heeft ervoor gezorgd dat de druk op de leidingen zo laag is geworden, dat er in Libreville op sommige uren van de dag geen druppel meer uit de leiding komt. Ook niet bij de gezinnen die netjes hun aansluiting betaald hebben.

Het waterbedrijf SEEG werd in 1997 geprivatiseerd, maar desondanks blijft de distributie een trieste zaak. Een Gabonees gezin mag per maand een maximum van 15 kubieke meter water verbruiken. De waterprijs werd over jaren gehalveerd van 70 naar 33 eurocent per kubieke meter maar blijft onbetaalbaar voor veel mensen. Op de parallelle markt betaal je als piraat een vast bedrag van 15 tot 30 euro per maand. Bovendien staan de gezinnen die aangesloten zijn op de waterleiding (in de hoofdstad ongeveer tweederde) de laatste maanden voortdurend droog.

SEEG schat dat het per maand ongeveer 50.000 kubieke meter water verliest in Nkol Oguom. Het waterbedrijf vreest dat andere wijken in Libreville het voorbeeld van Nkol Ogoum gaan volgen. We gaan 550 miljoen CFA (830.000 euro) vrijmaken voor de bouw van een watertoren in Nkol Ogoum, zodat we het water makkelijk tot bij alle inwoners krijgen, zegt Rodrigue Ndjimbi Kombila van SEEG. Het project zal een reservoir van 1000 kubieke meter opleveren, waardoor iedereen makkelijk aan zijn trekken komt.

Gabon beschikt over 164 kubieke kilometer zoetwater, in theorie genoeg om de hele bevolking van drinkwater te voorzien en nog genoeg over te houden voor de export naar de veel drogere buurlanden. Maar door het gebrek aan infrastructuur raakt het vocht niet eens tot bij alle gezinnen in de hoofdstad. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.