Iraakse diplomaten in Latijns-Amerika blijven op post, maar houden zich gedeisd

Saddams regime in Bagdad is verleden tijd, maar zijn diplomaten in Latijns-Amerika blijven voorlopig op post. Ze houden zich zoveel mogelijk gedeisd en hier en daar zijn er berichten over documenten die in brand worden gestoken. Mogelijk vragen de diplomaten asiel in hun respectievelijke gastlanden.

De Iraakse handelsattaché voor Cuba, Panama, Nicaragua en Jamaica toont zich inschikkelijk. We vertegenwoordigen geen persoon, maar het Iraakse volk, zegt Mazin A. Thiab. De diplomaat is zich er naar eigen zeggen van bewust dat de regering in Irak gaat veranderen en bereid om nieuwe bevelen op te volgen. Het portret van Saddam Hoessein in de vertegenwoordiging in Havana is alvast van de muur gehaald.

Zijn Mexicaanse collega Elias Khinder al-Hadithi is strijdlustiger. Als vertegenwoordiger van de Iraakse regering wil hij niet vertrekken voor zijn regering hem roept. Zolang blijft de ambassade open en moet ook het personeel zich geen zorgen maken. Mexicaanse media denken dat al-Hadithi de Mexicaanse president Vincente Fox om bescherming zal vragen. Ooggetuigen hebben rook zien opstijgen uit de ambassade, maar het is niet zeker of er documenten verbrand zijn.

De Braziliaanse pers heeft wel beelden van ambassadepersoneel dat bergen documenten in brand steekt. De Iraakse vertegenwoordiger Jarallah Alobaidy heeft sinds acht april niets meer van zich laten horen. Het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken ziet voorlopig geen reden om hem anders te behandelen dan andere diplomaten.

In Venezuela is Taha al-Abassi, de enige Iraakse diplomaat in Latijns-Amerika met de rang van ambassadeur, niet meer gesignaleerd sinds hij het contact met Bagdad heeft verloren. Venezuela en Irak zijn beide lid van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen. Ook in Caracas circuleert het gerucht dat al-Abassi politiek asiel wil vragen aan de regering van Hugo Chávez.

Het gedrag van de diplomaten in Latijns-Amerika verschilt van dat van de Iraakse VN-ambassadeur Mohamed Al-Duri, die zijn post verliet na Saddams militaire nederlaag. Geen enkel land in Latijns-Amerika is ingegaan op het verzoek van Washington om de diplomaten uit te wijzen. Het is onduidelijk hoelang ze nog water, elektriciteit en personeel zullen kunnen betalen nu er uit Irak geen geld en instructies meer komen. Een terugkeer naar Irak is echter evenmin een aanlokkelijk vooruitzicht.

Diego Cevallos

xml=2

Ref: la mm ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.