Jamaica verbiedt gewelddadige liedjesteksten

Het is een nieuwe dansrage in Jamaica en veel artiesten springen mee op de wagen. Maar toen de laatste “daggering”-song met erg gewelddadige en seksueel getinte teksten op de radio kwam, vond de overheid het meer dan welletjes. De uitzendcommissie heeft een onmiddellijk verbod op dergelijke nummers uitgevaardigd.
Dr. Donna Hope geeft les over reggae aan de University of the West Indies. Ze legt uit dat “daggering” niet enkel over seks gaat, maar vooral over de dominante positie van de man. Volgens het Jamaicaanse Bureau voor Kinderbescherming moedigen de songs “op subtiele wijze agressie en geweld aan in plaats van liefde en een gezonde relatie” tussen jongeren. Het bureau vraagt de overheid om “alle liedjesteksten met geweld, gevloek en expliciete seksuele activiteiten” te verbieden.

Homofoob en vrouwonvriendelijk


Volgens journaliste Kathy Barrett zijn de liedjes “op zijn minst verschrikkelijk omdat ze vrouwen vernederen”. De columniste Bettie Ann Blaine schreef dat het land zich in “een morele vrije val” bevindt “die de harten en geesten van onze kinderen vervuilt. Iedereen van ons kent het verschil tussen kunst en vulgariteit, tussen cultuur en obsceniteit. Dit kan niet worden goedgepraat.”
Ironisch genoeg komt de controverse over het laatste daggering-liedje er op het moment dat Jamaica “Reggae Month” viert. De bekende artiest Mutabaruka oordeelde op één van de vieringen dat de regering snel tussenbeide moest komen om de Jamaicaanse dansmuziek te beschermen. Volgens Mutabaruka brengen de negatieve liedjesteksten de maatschappelijke waarden in het gedrang en hebben ze een negatieve invloed op het gedrag van sommige jongeren.
Daggering staat de laatste jaren ook internationaal ter discussie nadat artiesten als Rodney Price (Bounty Killa) in Europa het verbod kregen om op te treden omwille van hun homofobe teksten.

Verbod


De Jamaicaanse uitzendcommissie heeft een onmiddellijk verbod uitgevaardigd. “Dit gaat niet om dancehall of eender welk ander genre”, zegt executive director van de commissie Cordel Green. “Het gaat om teksten die niet geschikt zijn om uitgezonden te worden, of dat nu in soul, hip-hop of dancehall  muziek is.”
De Jamaicaanse Vereniging voor de Media (MAJ) zegt dat de aanpak van de commissie de verantwoordelijkheid bij de artiesten en producenten gelegd heeft, maar geeft toe dat er een “fijne lijn is tussen het verbod en het fnuiken van de vrijheid van meningsuiting. Het is nu aan de artiesten en producten om die balans juist te krijgen.”
De Jamaicaanse regering van haar kant is zich bewust van de economische impact van de muziekindustrie en heeft een werkgroep in het leven geroepen die zich moet buigen over de expliciet seksuele en gewelddadige liedjesteksten. “We zullen een manier vinden om om te gaan met wat er in de muziek aan het gebeuren is”, zegt eerste minister Bruce Golding. “Als we de wet moeten veranderen, laten we dan een voorstel doen, naar het parlement trekken en de wet veranderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.