Khamenei: "Obama's Israëlbeleid is een voortzetting van Bush"

Iraans religieus leider, ayatollah Ali Khamenei heeft opnieuw een vernietigende aanval gedaan op de staat Israël. Dat is een zware tegenvaller voor de prille diplomatie van de regering Obama.
De Verenigde Staten proberen al lang Iran ervan te overtuigen de steun aan Hezbollah en Hamas stop te zetten. Iraans president Mahmoud Ahmadinejad toonde zich bereid daarover te praten -onder strikte voorwaarden. Opperste Leider Khamenei heeft helemaal geen zin in onderhandelingen. ‘Obama heeft de verkiezingen gewonnen met anti-Bush slogans maar doet intussen gewoon verder met het steunen van staatsterrorisme.’ Daarbij verwijst hij naar de invasie van Gaza door Israëlische troepen waarbij 1.300 doden vielen. Obama had toen de eed trouwens nog niet afgelegd.
‘Iran stelt de Verenigde Staten voor om zelf hun politiek te veranderen als zij willen dat Iran dit ook doet’, zegt een anonieme politieke analist aan Reuters. ‘Iran kan het zich niet veroorloven om zijn regionale politiek te veranderen, dat gaat zomaar niet.’

Voet bij stuk


Hoewel Ahmadinejad wel wil praten met de Amerikaanse regering, spreekt Khamenei zijn afkeer uit voor onderhandelingen. ‘Onderhandelen met wie? Met een bezettend, intimiderend regime dat enkel in geweld gelooft? Of met de Britten en Amerikanen die de zonde dragen van deze kankerachtige tumor te hebben opgericht en ondersteund? De enige toekomst voor de Palestijnen is voet bij stuk houden en zich verzetten’, verklaarde de hoogste Iraanse leider.
Palestijnen moeten zich blijven verzetten, dat is de enige weg naar een betere toekomst.
Khamenei maakt ook van de gelegenheid gebruik om de staat Israël onderuit te schoffelen en het negationisme kracht bij te zetten. Hij noemde de Holocaust een drogreden om de Palestijnen van hun land te beroven. Dat is volgens hem ook de reden dat het in vraag stellen van de Holocaust zo gevoelig ligt in het Westen.
‘Het voortduren van een zionistisch regime op ook maar één duimbreedte Palestijns grondgebied is het status quo van misdaad, bedreiging, bezetting en belediging voor deze landen’, klonk het.
Tenslotte riep hij op om een Internationaal Tribunaal voor Oorlogsmisdadigers op te richten opdat Israeli’s voor hun misdaden gestraft zouden worden. Net als Ahmadinejad wil ook Khamenei de oprichting van een ‘gemeenschappelijk front tegen het zionisme’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.