'Krappe begroting kan ontwikkelingssamenwerking bedreigen'

De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 en haar Franstalige zusterorganisatie CNCD vrezen dat de oranje-blauwe onderhandelaars in Hertoginnedal hun wettelijke engagementen om tegen 2010 0,7 procent van het bruno binnenland inkomen (bbi) aan ontwikkelingssamenwerking uit te geven, ter discussie zullen stellen wegens de krappe begrotingsruimte.
11.11.11 is woensdag samen met de CNCD naar Hertoginnedal getrokken om de onderhandelaars eraan te herinneren dat België tegen 2010 0,7 procent van het bbi moet uitgeven aan ontwikkelingssamenwerking. Beide organisaties roepen op om niet te tornen aan dat wettelijk engagement. ‘In de formatienota wordt de noodzaak om 0,7% aan ontwikkelingssamenwerking te besteden, wel hernomen, maar de streefdatum 2010 wordt niet uitdrukkelijk vermeld. Dat zet de deur open om het voorziene groeipad te verlaten’, zegt 11.11.11.
Premier Guy Verhofstadt heeft het engagement om 0,7% van het bbi te halen in 2010 herhaaldelijk herbevestigd, ook al blijft België voorlopig hangen om een ontwikkelingsbijdrage van 0,38 procent van het bbi als je geen rekening houdt met boekhoudkundige meevallers van recente schuldkwijtscheldingen aan landen als Congo, Irak en Nigeria en een aantal andere oneigenlijke uitgaven.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift