'Litouwse gay pride moet doorgaan'

De Baltic Pride 2010 zou normaal nu zaterdag plaatsvinden in de Litouwse hoofdstad Vilnius, maar een rechter oordeelde daar anders over: de optocht zou een te grote bedreiging vormen voor de openbare orde.
Op 5 mei besloot de administratieve rechtbank in Vilnius de Baltic Pride op te schorten. Deze beslissing kwam er op verzoek van de Litouwse interim-procureur-generaal. De optocht zou een te grote bedreiging vormen voor de openbare orde. Nochtans had de politie van Vilnius al verklaard alle pride-deelnemers te kunnen en zullen beschermen tegen aanvallen van tegenbetogers.
‘Internationaal en nationaal recht verplicht de Litouwse autoriteiten het recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering voor iedereen te garanderen. De optocht moet ongehinderd en in alle veiligheid kunnen doorgaan. Alles wat minder is, komt neer op discriminatie,’ zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
‘De procureur-generaal maakt met zijn verzoek misbruik van juridische procedures, wat zal resulteren in een schending van de mensenrechten.’ De rechtbank besloot de optocht tijdelijk op te schorten in afwachting van een hoorzitting. Deze zal vermoedelijk pas na 8 mei, de datum waarop de optocht gepland was, plaatsvinden.

Eerste optocht


De Baltic Pride zou de allereerste optocht van holebi’s en transgenders in Litouwen worden, een optocht met een grote symbolische waarde.
De organisatoren van de Baltic Pride gaan in beroep tegen de schorsing. Amnesty International vraagt met aandrang de beroepsprocedure snel uit te voeren zodat de schorsing nog vóór 8 mei kan opgeheven worden.
De Litouwse president Dalia Grybauskaite verklaarde dat alle groepen en organisaties die niet bij wet verboden zijn, het recht hebben hun mening te uiten zoals gewaarborgd door de Litouwse grondwet.

Intolerantie aanpakken


Samen met activisten uit Litouwen, Letland en Estland zullen ook Amnesty-activisten uit meer dan 20 landen deelnemen aan het evenement in Vilnius. Samen protesteren ze tegen de discriminatie van holebi’s en transgenders in de Baltische landen. Ze vragen de betrokken regeringen de wijdverbreide intolerantie en uitsluiting van holebi’s en transgenders aan te pakken.
‘De activisten willen tijdens de optocht oproepen tot diversiteit, verdraagzaamheid en gelijkheid. Ze willen opkomen tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit’, zegt Karen Moeskops. ‘Ze moeten dit kunnen doen zonder angst voor bedreigingen en verbale of fysieke aanvallen. Ze moeten daarbij steun krijgen van hun overheden die door internationaal recht verplicht zijn de rechten van de holebi- en trangendersgemeenschap te beschermen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift