Lokale bedrijfjes doen gouden zaken met heropbouw Irak

Urenlang kijkt Sunny Matthew toe hoe de spullen uit zijn winkel voor tweedehandsartikelen op vrachtwagens worden geladen, schijnbaar ongestoord door de klamme hitte. “Die gaan naar Irak”, zegt Matthew, “De vraag naar goedkope, gebruikte huishoudtoestellen is enorm”. Ook de bouw-, computer- en energiesector hebben dollars geroken. Niet langer de binnenlandse vraag, maar de uitvoer naar Irak stuurt voortaan de economie in de Verenigde Arabische Emiraten.

“Ons land heeft de capaciteiten, de infrastructuur en de economische kracht om actief deel te nemen aan de heropbouw van Irak”, zo verklaarde de gouverneur van de centrale bank van de Emiraten, “Als open markteconomie geven we de kans aan de privé-bedrijven en ondernemers in ons land”.

Dat moeten de zakenlui in de Emiraten zich geen twee keer laten zeggen. De totale kost voor de heropbouw van Irak wordt op 100 miljard dollar geschat. Het duur waarschijnlijk jaren voor de infrastructuur en de oliesector weer op punt staan. Al die tijd kunnen de Emiraten profiteren van hun goede ligging en uitstekende haveninfrastructuur.

Het ontwikkelingsagentschap van de Verenigde Staten, USAID, koos Dubai als een van zijn drie logistieke steunpunten. Heel wat internationale bedrijven hebben er hun hoofdkwartier en wachten met spanning op orders. “Dubai is een strategisch geplaatst handelsknooppunt”, zegt Abdul Rahman Al Mutaiwee, directeur-generaal van de Handels- en Industriekamer van Dubai,”Er komen kansen voor alle sectoren. We zijn klaar om de Iraakse economie weer overeind te helpen”.

Naved Ali is verkoopsdirecteur in een computerbedrijf en verwacht een boom in de IT-uitvoer. “Irak heeft voor meer dan een miljard dollar technologie nodig. Er is sprake van minstens een miljoen pc’s in de eerste twaalf maanden na de opheffing van de VN-sancties. Die kans laten we ons niet ontglippen”.

Jubelberichten komen er ook uit andere sectoren. De vraag naar satellietontvangers en antennes verdubbelde in april en mei, waarop de prijzen dertig procent stegen. Volgens de verdelers zijn er al een half miljoen de deur uit, richting Irak. De verdelers van auto-onderdelen verwachten enkele gouden jaren. “De grote bevolking, de lange afstanden, het onverbiddelijke klimaat, de slechte staat van het wagenpark en de grote hang naar mobiliteit maken van Irak een bijzonder lucratieve markt voor auto-onderdelen”, zegt Riaz Azeez. Zijn bedrijfje levert onderdelen voor Amerikaanse wagens.

In de Emiraten is een Iraqi Business Council opgericht om de investeerders te helpen. De organisatie verspreidt lijsten met projecten en offertes van de Anglo-Amerikaanse overheid in Irak onder de lokale zakengemeenschap. De gezondheidssector heeft tussen 300 en 500 miljoen dollar nodig om normaal te kunnen functioneren. De factuur voor de heropbouw van het elektriciteitsnet bedraagt 2,4 miljard dollar per jaar. Het ziet er naar uit dat de kassa’s in Dubai nog een tijdje zullen blijven rinkelen.

Meena Janardhan

xml=2

Ref: mm if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.