Maoïsten winnen verkiezingen in Nepal

Een nieuw Nepal is geboren. De grootste verrassingen komen van de Maoïsten, vrouwen en lage kasten. Voor het eerst nemen die een belangrijke rol in de politiek in. Ondanks het succes van de verkiezingen zelf bestaat er zowel binnen Nepal als in buurland India nog heel wat angst.
  • Nick Meynen Van de 74 partijen die opkwamen bleken er maar liefst 13 hun idee Nick Meynen
De Maoïsten halen maar liefst 220 van de 601 zetels in de grondwettelijke vergadering die de komende twee jaar aan een nieuwe grondwet zal werken. De vroegere machtspartij, Nepali Congress, haalt nog net de helft, 110. Samen met de meer gematigde communistische partij van verenigde marxisten en leninisten kunnen de Maoïsten een meerderheid vormen, al stellen die wel heel wat voorwaarden, zoals de ontmanteling van de ‘Youth Communist League’. Deze jongerenorganisatie van de Maoïsten is eerder een maffia en parallelle overheid die met harde hand werkt.
Het eerlijke gehalte van de verkiezingen valt sterk te betwijfelen. Er was intimidatie, geweld en soms ook fraude. Toch vonden zelfs de EU en het Carter Center dat de verkiezingen relatief eerlijk en vrij verlopen waren, zeker voor een land dat net uit een burgeroorlog komt. Bovendien bleken alle partijen betrokken in sabotage, waardoor niemand de verkiezingen volledig als vals kan afschrijven zonder zelf schuld te bekennen. Tot hun spijt moeten zelfs diplomaten toegeven dat intimidatie en fraude alleen de overwinning van de Maoïsten niet verklaart.

Schokgolven


De schokgolven van het resultaat deinen nog na in de regio en tot ver daarbuiten. India is bang dat ook hun communisten een sterkere rol zullen krijgen. China van zijn kant reageert positief en wil meteen de spoorweg van Peking tot Lhasa verlengen tot aan de Nepalese grens. De VS zijn officieel tevreden over de verkiezingen, maar vertikken het alsnog om de Maoïsten van hun terroristenlijst te halen.
De Amerikaanse ambassadrice Nancy Powell woonde een receptie van de VN met de Maoïsten bij, maar wou geen woord wisselen met hun leider Prachanda. Die ziet zijn kans om president te worden van een nieuwe republiek, maar daarvoor heeft hij wel de steun van andere partijen nodig. De nieuwe grondwet zal met een twee derde meerderheid moeten goedgekeurd worden.
Binnen Nepal is de grootste shock het feit dat op talrijke plaatsen een lage kaste en/of een vrouw, meestal van de Maoïsten, een hoge kaste man van de klassieke machtspartijen vernederde in stemmenaantal. De participatie van vrouwen springt van 6 naar 34 procent, terwijl die van lagere kasten van 24 naar 34 procent springt. In een land vol gender discriminatie en onderdrukking van lagere kasten is dit een grotere revolutie dan de vlag waaronder het plaats vindt.
De Maoïsten zijn voorlopig nog niet te vergelijken met het regime in China, maar als het van S.R. Dhakal, secretaris van het hoofdkantoor van de Maoïsten in Kathmandu, afhangt, is het vanaf nu gedaan met dictaten van donors en met totale persvrijheid ‘Je bent eerst een nationalist en dan een journalist’. Een nieuwe locomotief trekt het land op weg naar een nieuwe bestemming. De passagiers hopen dat hij niet zal ontsporen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Auteur en journalist

    Nick Meynen (°1980) is geograaf, conflictdeskundige en auteur van vijf boeken, waaronder Frontlijnen (2017) en De val van Icarus.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.