Middenveld in India en Pakistan drijft vredesinspanningen op

Beleidsmakers in India en Pakistan staan nog altijd met getrokken messen tegenover elkaar na de aanslagen in Mumbai van november, maar burgers uit beide landen proberen de spanningen weg te masseren. Met een grensoverschrijdende petitie, gespreksrondes en persoonlijke initiatieven willen ze de kans op een conflict tussen de twee regionale kernmogendheden verkleinen.
De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Palaniappan Chidambaram, dreigde maandag (14 januari) nog het commerciële en toeristische verkeer tussen India en Pakistan lam te leggen als Pakistan niet meewerkt aan het onderzoek naar de aanslagen in Mumbai. Pakistan repliceerde dat het elke vorm van agressie zal beantwoorden.

Het oorlogszuchtige over-en-weer tussen New Delhi en Islamabad hangt jongeren als Asad Qasim de keel uit. De Pakistaanse zwemmer en roeier die in Karachi school loopt, zit ermee verveeld dat hij dit jaar waarschijnlijk niet naar India kan. Vorig jaar nam hij er aan twee roeiwedstrijden deel. “In november waren we in Kolkatta toen de aanslagen in Mumbai plaatsvonden. Toch bleef iedereen vriendelijk. Ik vind het erg dat ik dit jaar waarschijnlijk niet naar India kan. En eind januari hebben we in Karachi een regatta waarop ook vier jongens uit India waren uitgenodigd. Hun aanwezigheid kunnen we nu ook vergeten.”

Grens is niet dichtWie geen schrik heeft, kan nog altijd de grens oversteken. Een twintigkoppig gezelschap van het Pakistaanse Ajoka Theatre, is klaar om op te treden op de  Bharat Rang Maotsav, het grootste theaterfestival in Azië, dat nog tot 19 januari in New Delhi loopt. Ajoka speelt dit jaar ‘Hotel Mohenjodaro’, een stuk over religieus fundamentalisme dat aan de macht komt.

Ook vredesactivisten uit de twee landen proberen hun contacten in te zetten.   
Prominente sprekers uit Pakistan namen zondag deel aan een seminarie in het Indiase Amritsar over de uitdagingen van het terrorisme en de rol van religie.   
Amritsar is maar 30 kilometer verwijderd van het Pakistaanse Lahore. De Indiase en Pakistaanse deelnemers namen zich voor samen te blijven ijveren voor vrede tussen de twee landen.

Dezelfde dag organiseerde de Pakistan Peace and Solidarity Council in Karachi een goed bijgewoonde studiedag over de relaties tussen India en Pakistan en de vredeskansen in de regio.

Intussen hebben verscheidene organisaties in India en Pakistan samen een petitie gelanceerd waarmee ze een maand lang handtekeningen proberen te verzamelen “tegen terrorisme en oorlogsretoriek en voor samenwerking en vrede.” De handtekeningen zullen worden overgemaakt aan de Indiase premier en de Pakistaanse president. De petitie roept India en Pakistan onder meer op een gemeenschappelijk orgaan op te zetten dat onderzoek kan verrichten naar en actie kan ondernemen tegen het terrorisme.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift